Država za čovjeka: Slučajni prolaznik i Stranka osobnih namjera

država za čovjeka, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija

Narod je i rat dočekao nespreman i nenaoružan upravo zahvaljujući slijepoj vjeri u politiku i političke stranke. Ruku na srce od te sada već davne 1990, pa do današnjih dana političari na vlasti su prvo mislili na sebe, a onda na sve ostalo. Ipak u nekoj budućoj povijesti stranka koja je danas na vlasti ostat će zapisana po velikom broju afera koje je napravila za relativno kratko vrijeme. Stranka koju vodi „slučajni prolaznik" dobila je na proteklim izborima potporu birača(po procjenama preko 90 % Bošnjaka) zahvaljujući ponajprije sloganu» Država za čovjeka».

Prvo što su učinila gospoda nasljednici nekadašnje Komunističke partije jeste provođenje plana izbacivanja iz vlasti jednog od konstruktivnih naroda. Počelo je sa izborom Željka Komšića (bošnjačkim glasovima) za člana predsjedništva naroda sa kojim ima malo što zajedničko, a nastavilo se koalicijom sa mizernim političkim strankama iz reda Hrvatskog naroda i pravljenjem platforme u kojoj sve konce vuče nitko drugi neko „slučajni prolaznik". Zahvaljujući ponajprije tim mizernim strankama, a zatim i potpori stranih elemenata SDP BiH i dolazi na vlast u Federaciji BiH.
Od tog dana slogan «Država za čovjeka» odlazi u povijest, a na scenu stupa Država za uže vodstvo SDP-a i njihovu braću, rodbinu, kumove, asistente i mnogobrojne poltrone. Ovaj tekst trebao bi biti predug kada bi se nabrojali svi oni koji su preko SDP-a došli do rukovoditeljskih mjesta u javnim poduzećima i kompanijama, ali to je ionako dobro poznato široj javnosti. Ono što bi u svakoj (ne) demokratskoj državi dovelo do istraga i smjena u ovoj državi prolazi bez ikakvih problema.
Za direktora jedne od najprofitabilnije kompanije u BiH slučajni prolaznik postavlja svog osobnog asistenta koji dolazi na čelo EP BiH. Kako reče prije par dana jedan naš ugledni novinar, taj gospodin što se tiče struje zna jedino upaliti svjetlo na šalteru, ali to nije predstavljalo smetnju da ga se postavi na čelo EP BiH. Nedugo zatim pojavila se afera prodaje električne energije kompaniji iz Srbije, o kojoj „navodno" aktualni premijer Federacije nije ništa znao. Valjda nije imao kada misliti o tome, ali imao je vremena postaviti svog rođenog brata na jedno od čelnih mjesta javnog poduzeća Autoceste BiH.

Kako objasniti zakon o policiji koji se pokušava nametnuti. Kako objasniti uporno inzistiranje da čovjek čije se ime dovodi u vezu sa Interpolom, Sipom i tužiteljstvom bude na čelu jedne od najvećih kompanija u Federaciji? Pitanja je mnogo, a odgovora malo. Slučajni prolaznik ne radi ništa slučajno, a do kada će se ta bahatost tolerirati ostaje nam da vidimo. Aferu reket ovaj put nećemo spominjati, ona će ionako ući u anale ovisnog tužiteljstva i sudstva.

Sve stranke i političari su od devedesetih pa naovamo radili prvo za sebe, pa onda za narod koji im je dao povjerenje. Ovi danas rade prvo za sebe, pa onda opet za sebe, pa tek onda za braću, kumove, kume, zetove i asistente. Naroda ovoga puta nema na mapi Bosne i Hercegovine. Ovaj put su birači pravo i debelo popušili foru o «Državi za čovjeka» koja se pretvorila u državu slučajnog prolaznika kome je cilj imati svoju policiju, elektroprivredu, telekom, autoceste, a svoj medijski «Bastion» ima već odavno.

Za kraj citat koji je napisao sin jednog građevinara:» Moj tata radi u jednoj hercegovačkoj firmi koja gradi putove već 30 godina. Uvijek je njegova firma gradila putove za neku državu i sve do sada mi smo uspjeli živjeti u tim državama.

Od kad je došla država za čovjeka u našoj BiH, to jest većem djelu BiH, tata već mjesecima sjedi zabrinut u kući i mami govori kako će ostati bez posla. Tatina firma zadnjih 5 godina dobar dio poslova radi za Federalnu instituciju koja se zove JP Ceste FBiH. I ove godine oni su dobili poslove od JP Ceste FBiH te su se nadali da su plaće zarađene za još jednu godinu. Nakon Staljinističke čistke javnih poduzeća u Federaciji i diobe plijena između Zlaja i Lijana, ovi zadnji su odlučili da bi najbolje bilo da nitko ništa ne radi i da kreditna sredstva predviđena za investicije u ovoj godini oroče negdje u nekakvoj banci, plaćaju penale na odobrene kredite, a kamate da dijele sa ortacima u bankama u kojoj su oročili sredstva za investicije. Ne rade to oni radi kamata i slične siće koja samo dobro dođe. Cilj njihov je urediti ovu bananu od države prema svojim ljudima i krajevima, prema onima koje oni drže za čovjeka. A to moj tata za njih čovjek, čini se, nije!»

Laku noć birači, do novih izbora sanjajte i uživajte u Državi za (pra) čovjeka...

hercegovina.info