Država za čovjeka: Poskupljuje meso, ulje, šećer, kruh...

Država za čovjeka: Poskupljuje meso, ulje, šećer, kruh...
...mesa i mesnih proizvoda, ali i mlijeka i mliječnih proizvoda, šećera i higijenskih proizvoda, ali i mnogih drugih namirnica.

Slijedi nestašica hrane

Nakon lanjske mršave žetve, ni za sljedeću godinu nema optimističkih predviđanja. „općenito nam slijedi strašna nestašica hrane. Na globalnoj razini, pa tako i nama. Uništeno je sve u BiH, ali bogme i u Vojvodini, većem djelu Europe i Africi, odakle se ljudi iseljavaju zbog suše. Poskupljenja namirnica bit će znatna, a u slučaju mesa, to će svakako iskoristiti uvoznici. Ništa se ne može poboljšati, jer je sve uništeno. Otiđite u Lijevče polje, Laktaše i Bosansku Gradišku, to su naši najžitorodniji krajevi, a sada su Sahara. Sve je spaljeno. Stočari životinje hrane zimskom hranom. Kulture su uništene, ne list nego i korijen. Stanje je sve teže", tvrdi predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača i stočara RS-a Vladimmir Usorac, piše Večernji list.

Sead Jelač tajnik Udruge poljoprivrednika BiH, kazao je da nema nikakve razlike između cijena kukuruza u oba bh. entiteta i da je situacija slična i kad su u pitanju prinosi. „Mi zavisimo od uvoza ove žitarice, zbog čega zavisimo i od roda kukuruza u svijetu i od cijena. S obzirom na to da su prinosi ove godine drastično podbacili, može se očekivati drastično poskupljenje do kraja godine", naglasio je Jeleč.

Cijene stalno rastu

Cijene kukuruza u BiH rastu iz mjeseca u mjesec, pa trenutačno kilogram košta od 0,55 do čak 0,75 maraka po kilogramu, što je dvostruko više nego prošle godine, tvrde poljoprivrednici dodajući kako je neminovno da meso poskupi u sljedećim mjesecima, i to ponajprije zbog drastično smanjene proizvodnje, podsjetivši da su se takva poskupljenja već dogodila u susjednoj Srbiji.