Država za čovjeka: Cestarina za osobne automobile poskupila 120 posto, sa 2 na 4,20 KM

Naplata će se vršiti na naplatnim mjestima na dionicama autoceste A1, u zatvorenom sistemu naplate cestarine. Prema Uredbi, naknada za korištenje najduže relacije Jošanica - Kakanj iznosi 4,2 KM za vozila prve kategorije, 8,4 KM za vozila druge kategorije, 12,50 za vozila treće i 16,70 KM za vozila četvrte kategorije.

Sredstva ostvarena naplatom cestarine su javni prihod Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH, a naplata će se vršiti u domaćoj valuti, kao i eurima.

Uprava JP Autoceste Federacije BiH moći će svojom odlukom mijenjati visinu naknade u rasponu od +/- 15 posto definirane cjenikom, zavisno od prometa, vremenskih uvjeta, marketinških aktivnosti i drugih tržišnih prilika.

JP Autoceste Federacije BiH će u periodu od tri mjeseca od donošenja ove Uredbe, za kupce koji će vršiti automatsko plaćanje cestarine putem TAG-ova, iste prodavati po cijeni od jedne KM, a po okončanju ovog perioda cijena TAG-a će iznositi 39 KM. Za svaku obnovu usluge TAG-a korisniku će se odobravati popust u visini od 10 posto od uplaćenog iznosa na način da će za taj iznos biti uvećana uplata na TAG.

Radi provođenja promotivnih akcija i povećanja korisnika automatske naplate cestarine, Uprava JP Autoceste Federacije BiH je ovlaštena da u toku rada može mijenjati cijenu TAG-ova do minimalnog iznosa od jedne KM po TAG-u, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Cjenik cestarine na A1 kroz BiH:

I kategorija - Vozila sa dvije osovine i visine vozila na prvoj osovini do 1,3 m
Stara cijena: 2,00 KM | Nova cijena: 4,20 KM

II kategorija - Vozila sa dvije ili više osovina i visine vozila na prvoj osovini 1,3 m ili više, najveće dozvoljene mase do 3,5 tone
Stara cijena: 4,50 KM | Nova cijena: 8,40 KM

III kategorija - Vozila sa dvije ili tri osovine i visine vozila na prvoj osovini 1,3 m ili više, kod kojih je najveća dozvoljena masa iznad 3,5 tone.
Stara cijena: 7 KM | Nova cijena: 12,50 KM

IV kategorija - Vozila sa više od tri osovine i visine vozila na prvoj osovini 1,3 m ili više, kod kojih je najveća dozvoljena masa iznad 3,5 tone.
Stara cijena: 9 KM | Nova cijena: 16,70 KM