Država vraća monopol u apotekarstvo

Donošenje federalnog Zakona o apotekarskoj djelatnosti, čiji je Nacrt utvrđen na dnašnjoj sjednici Vlade FBiH, te upućen u redovitu parlamentarnu proceduru, obveza je proistekla iz odredaba Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, koji je na snazi od 2008. godine. Ujedno, odredbe Zakona o apotekarskoj djelatnosti usuglašene su s europskim standardima iz ove oblasti priopćeno je upravo iz Vlade FBiH.

Do donošenja Zakona na razini BiH, u FBiH je bio primjenjivan Zakon o lijekovima iz 2001., odnosno 2006. godine. Prema odredbama novog zakona, apotekarska djelatnost obavlja se u apotekama kao zdravstvenim ustanovama, u bolničkim, te u privatnim apotekama.

Kada je riječ o ovom posljednjem, privatnu apotekarsku djelatnost mogu, pod propisanim uvjetima, samostalno obnašati magistari farmacije. Oni, precizirano je, mogu imati samo jednu privatnu apoteku navodi se u priopćenju.

Kao apotekarske radnike Zakon prepoznaje magistre farmacije s licencom, magistre farmacije specijaliste s licencom i farmaceutske tehničare s licencom. Takozvani tim apotekarskih djelatnika čine magistar farmacije i farmaceutski tehničar koji ima licencu prenosi Poslovni portal.