Društvo novinara BiH osudilo napad na novinara iz Mostara

novinari, napad, povorka ponosa, adi bebanić, Humanitarna akcija

Društvo novinara BiH osudilo je jučerašnji napad na novinara N1 Adija Bebanića i očekuje da će prema napadaču biti poduzete zakonom predviđene mjere.

- Iako su događaji oko jučerašnje Povorke ponosa u Sarajevu, kao i skupovi protiv Povorke, generalno prošli bez incidenata, te pokazali da je u BiH moguće raspravljati i o osjetljivim temama uz visok stupanj tolerancije i spremnosti na prihvatanje drugačijeg, Društvo novinara BiH sa žaljenjem utvrđuje da ni ovi događaji nisu mogli proći bez novog slučaja napada na predstavnike medija - navodi ovo udruženje u priopćenju za javnost.

Prema informacijama kojima Društvo novinara BiH raspolaže, tijekom jučerašnjeg prosvjeda protiv Povorke u centru Sarajeva došlo je do napada na kolegu Adija Bebanića, novinara televizije N1, točnije do fizičkog kontakta sa građaninom, navodno nezadovoljnim načinom izvještavanja televizije N1.

Istovremeno, navode da je brzom intervencijom policije spriječen je teži incident, te da je slučaj evidentiran putem službene zabilješke.

- Očekujemo da će prema napadaču biti poduzete zakonom predviđene mjere, a javnost još jednom pozivamo da poštuju predstavnike medija i svoje eventualno nezadovoljstvo nečijim izvještavanjem izražavaju na primjeren način - navodi se u priopćenju.

Iz Udruženja novinara BiH podsjećaju da su su sloboda izražavanja i medija osnovni temelji demokracije, bez čega je u društvu nezamisliva normalna rasprava o bilo kojoj temi.