Drugi toplinski val stiže u BiH: Od sutra temperature se penju do vrtoglavih 40°C

Drugi toplinski val stiže u BiH: Od sutra temperature se penju do vrtoglavih 40°C
Zahvaljujući relativno povoljnoj atmosferskoj situaciji, period od četvrtka do subote ostaje u većem dijelu zemlje pretežno sunčan, vrlo vruć, te mnogima vrlo neugodan, zbog prisustva sparine u najtoplijem dijelu dana, prenosi Oslobođenje.

Uz osjetniji porast dnevnih temperatura već od petka, postojeće ugodne noći zamijenit će one neugodnije.

Na sjeveru zemlje možemo očekivati i tzv. tropske noći u kojima temperatura ne pada ispod 20°. U centralnom i istočnom dijelu Bosne, bit će nešto prijatnije.

Tijekom vikenda postoje uvjeti za pojavu lokalnih pljuskova, prvenstveno na višim nadmorskim visinama. Vjetar će ostati slab, rijetko umjeren, pretežno jugozapadnog i južnog smjera.

Narednog tjedna, ponedjeljak i utorak donose iznimno visoke temperature zraka, na području Hercegovine i sjeverne Bosne i do 40°C. Od srijede, ove vrućine, bi se trebale postepeno ublažavati.

Kako ćemo se nalaziti u drugom toplinskom valu, kao mjera zaštite od temperatura koja će prelaziti granicu tzv. nepodnošljivog dana, (više od 32°C), na nivou cijele zemlje do subote bi na snazi trebao biti žuti meteoalarm. Od nedjelje do utorka, kada će temperature prelaziti 35°C u sjevernom, sjeverozapadnom i južnom dijelu zemlje možemo očekivati da će biti proglašen narančasti meteoalarm.

Prema trenutnom izgledu prognostičkih modela, temperaturno, od četvrtka do subote, jutarnje temperature u većem dijelu zemlje bi se kretale od 13 do 20, na sjeveru i jugu zemlje od 19 do 24°C. Najviše dnevne uglavnom između 30 i 37°. Od nedjelje pa sve do utorka, jutarnje vrijednosti temperatura bi se kretale od 16 do 21°, na sjeveru i jugu zemlje od 21 do 26°C. Najviše dnevne uglavnom između 32 i 38, na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine blizu 40°C.