Druga strana medalje

U djelima kojim nas ovaj spisatelj  bombadira pervladavaju razne teorije zavjere, sukobi tajnih društava, izdaje, itd.

Pod utjecajem ovog virtuoza urote i samozvani posavski politički analizatori, s vremena na vrijeme, zatruju posavski web prostor i objave još jednu „istinu“ o padu Posavine. Ovi anallizatori sarajevske Visoke Porte, koriste svaki komadić slobodnog web prostranstva da ga ocrne lažima i klevetama o tobožnjoj Tuđmanovoj prodaji Posavine. Zarađujući škude, pod motom „zavadi pa vladaj“, obasipaju hrvatsku javnost mapama, zapovjedima, knjigama, člancima i svim mogućim i nemogućim materijalima.

Zaokupljeni pisanjem i izmišljanjem laži, zavjera i izdaja, prečesto „zaborave“ događaje koji su se stvarno i odigrali i koji su imali značajan utjecaj na ratna zbivanja u Posavini.

Donosimo mali pregled istinitih zbivanja u Posavini o kojima se malo zna i o kojima bi trebalo pisati.

-          Početkom travnja 1992. god. Srbi zauzimaju Bijeljinu. 30 tisuća Muslimana pruža slab otpor. Muslimani (oko 10 tisuća) iz Janje ostaju i u sastavu 3. semberske brigade VRS bore se na posavskom bojistu. Franjo dogovorio sa Slobom???

-          Sredinom travnja 1992. god.  u Brčkom se odrzavaju mitinzi za Jugoslaviju. Učesnici uglavnom Muslimani, igra se Kozaračko i maše se jugoslovenskim zastavama. Boban dogovorio sa Radovanom???

-          01.05.1992. god Srbi zauzimaju grad Brčko (većina Muslimani). Franjo dogovorio sa Slobom???

-          1158 stanovnika muslimanskog sela Brezovo Polje (par kilometara udaljeno od Brčkog)  zajedno sa Srbima drži stražu u selu. Tek 17. 06. 1992. god. Srbi protjeruju stanovništvo. Boban dogovorio sa Radovanom???

-          Na području Dervente i Broda u sastavu srpske vojske djeluje i brigada „Meša Selimović“ sastavljena od muslimanskog stanovništva. Franjo dogovorio sa Slobom???

-          Demografija - lako je izračunati koliko je, po popisu stanovništva iz 1991. god. u Posavini bilo vojnih obveznika Hrvata.  Koliko je tih istih obveznika bilo 1992. god. u sastavu svih osam brigada HVO-a, i koliko je obveznika bilo u tim brigadama 1995. godine. Boban dogovorio sa Radovanom???

Evo, „dragi“ analizatori imate dovoljno „štofa“ za vaše anlize, prosvijetlite nas.

Anto Sluganović/posavski-obzor.info