Droga u BiH nije uništavana od 1992. godine

policija, droga, crna kronika, droga, pronađena opojna droga, droga, uhićenje, droga, Sipa, droga, suđenje, crna kronika, droga, krijumčari, droga, uhićenje, Livno, droga, droga, droga, šverc droge, Gacko, droga, droga, heroin, opijati , uhićenja
Droga se ne uništava iako je Zakon o sprečavanju i suzbijanju zlouporabe narkotika u BiH donesen još 2006. godine, a prema riječima predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića u toj pravosudnoj instituciji se nalazi pohranjeno čak 100 kilograma droge.

"Droga koja se nalazi u Sudu nije uništavana od 1992. godine, što je nedopustivo. Imamo veliki problem sa skladištenjem. Trenutno se u Općinskog sudu nalazi skoro 100 kilograma raznih vrsta droga, kanabisa, heroina, kokaina i amfetamina", kazao je Salihović za sarajevski "Dnevni avaz".

On smatra da treba što prije početi sa uništavanjem droge, što je i stav nadležnih u Ministarstvu unutarnjih poslova Žuapnije/Kantona Sarajevo.

"Do sada na području Žuapnije/Kantona Sarajevo nije bilo zlouporabe droge koja se čuva u metalnim sefovima i pod stalnom je policijskom zaštitom u posebnim policijskim prostorijama. Zlouporabe ne smije ni biti, ali kako bi se to i spriječilo treba što prije početi s uništavanjem droga", naveo je inspektor u Odjeljenju za borbu protiv zlouporabe opojnih droga MUP-a Žuapnije/Kantona Sarajevo Amer Mulić.

Zakon precizno predviđa proceduru uništavanja droge, a zakonska obveza Ministarstva financija i trezora je da popiše zaplijenjene narkotike oduzete na području BiH i da procjeni njenu tržišnu vrijednost.

To, međutim, još nije urađeno.