Dragan Mektić: Policajcima će plaće biti povećane

mektic
mektic
Ovo je nedavno spomenuo i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je najavio da će se zalagati da plaće policajcima i na državnom nivou budu povećane, javlja Dnevni avaz.

Nepravedno niske plaće

Da su u tom pravcu poduzeti i neki konkretni koraci, za Dnevni Avaz je potvrdio Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, koji je o povećanju plaće policijskim službenicima već razgovarao s predsjedavajućim Zvizdićem te s predstavnicima policijskih sindikata.

- Donijeli smo i neke zaključke o tome, a naložio sam agencijama da mi dostave analizu stanja. Mislim da je plaća policijskih službenika, pogotovo onih s nižim činovima, nepravedno niska i to treba, jednostavno, popraviti - naglašava Mektić.

Zbog toga je, kaže, zadužio policijske agencije da mu dostave analizu stanja kada su u pitanju ne samo policijski službenici sa srednjom stručnom spremom nego i visokom. Mektić smatra da primanja policajaca sa srednjom stručnom spremom trebaju biti izjednačena s primanjima državnih službenika s istom spremom.

Smanjiti razlike

- Zatražio sam izračun financijskih efekata takve korekcije, što onda namjeravamo uputiti Ministarstvu financija i trezora da vidimo kako da to popravimo u zakonskim normativnim aktima - istaknuo je Mektić.

Najviše su plaćeni policajci, inspektori i direktor Federalne uprave policije, čija se primanja kreću u rasponu od 1.100 KM, koliko dobivaju policajci, pa do više od 4.000 KM, koliko primaju direktor i pojedini inspektori. Razlika u primanjima je i u županijama, gdje se plaće kreću između 700 i 1.200 KM, dok pojedini komesari, poput onoga u Unsko-sanskoj županiji, primaju i do 3.600 KM.

Oštećeni, umjesto nagrađeni

Mektić ističe da je posebno problematično što je rečeno da policajac može imati 30 do 33 posto dodatka na rad, što je u praksi izgubilo smisao, jer im je u odnosu na spremu umanjen koeficijent.

- Tih 30 posto uvijek je i u bivšoj državi i svugdje policijski službenik dobivao zbog složenosti, težine i opasnosti posla koji obavlja. Znači, taj dodatak treba biti izvan redovno obračunate plaće, koja mora biti pravedna sa, recimo, sa srednjom stručnom spremom u administraciji. I taj dodatak policajcima bi trebao biti nagrada što rade taj posao, a oni su ustvari oštećeni što rade taj posao. To se mora promijeniti - zaključio je Mektić.