Dragan Čović: Vijeće ministara do kraja siječnja, najduže ćemo čekati na federalnu vlast

Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović u Orašju je danas održao sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Županije Posavske. Na sastanku se raspravljalo o aktualnoj političkoj situaciji u ovoj županiji te o pripreme za implementaciju izbornih rezultata.

U izjavi za medije Čović je istaknuo da se razgovaralo o aktualnom stanju u županiji i stanju u tri općine u Posavini.

„Informiran sam o tome što radi stranka, kako na lokalnoj razini općinskih odbora tako i na županijskoj razini kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata s jedne strane. A s druge strane sam ja opet informirao što je to što mi radimo na ovoj središnjoj razini kako bi se vlast uspostavila, s jedne strane uz puno sudjelovanje Hrvatske demokratske zajednice odnosno Hrvatskog narodnog sabora koji predvodimo, a s druge strane opet da realiziramo i naše obveze oko izbornog zakona i mislim da samo dosta detaljno oko toga informirani i s moje strane i ja od strane predsjednika županijskog odbora, kazao je Čović.

„Ono što mi se čini realnim da na osnovu ovako dobrog rezultata kojeg imamo u ovoj županiji mi možemo u narednih najdalje mjesec dana, ali nećemo uopće robovati tome je li to 30, 40 ili 50 dana, imati Vladu", naglasio je dr. Čović te kazao kako je bitno da i sadašnja izvršna vlast donese sve nužne odluke kada je u pitanju financiranje za iduću godinu, znači proračun, „da možemo napraviti jednu kvalitetnu Vladu koliko sam ja razumio upravo će na čelu biti gospodin Topić, što ja apsolutno podržavam, ali to su stvari koje treba dogovarati na županijskoj razini".

„Informirao samo i oko onoga što radimo kada su u pitanju Domovi naroda u uvjerenju da mi imamo onu kvalitetnu većinu koja nam treba i u toj većini svakako treba jedna osoba koja će doći iz ove Posavske županije, ali ono što mi je najvažnije da vidimo jednostavno atmosferu u kojoj se mi već sada trebamo pripremati za neke naredne izbore, to je jednostavno ono što moramo razmišljati i kako kvalitetu rezultata ovih izbora moramo implemenirati na više razine vlasti", kazao je dr. Čović.

Vjerojatno ćemo najduže čekati što se tiče Federalne razine vlasti jer Vijeće ministara čak do kraja prvog mjeseca mislim da ćemo mi u punini imati do tad se nadam evo i županijskoj Vladi ovdje. I da onda ispred sebe imamo vrlo jasan plan što raditi u naredne dvije godine do narednih lokalnih izbora. Informiran sam i oko aktivnosti na lokalnoj razini kada je u pitanju Domaljevac-Šamac kada je u pitanju načelnik. Vjerujem da Hrvatske demokratske zajednice je ovim izbornim rezultatom poslala jednu vrlo jasnu poruku i svim naši simpatizerima, glasačima naravno članovima naše stranke da spremno ulazimo i u sve unutarstranačke izbore koji će uslijediti već u 4. mjesecu. Znači puno aktivnosti gdje smo željeli razmijeniti mišljenja", zaključio je dr.Čović

Đuro Topić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Posavina naglasio je kako se na sastanku razgovralo o tijeku implementacije izbornih rezultata na razini Županije Posavske, o čemu su izvjestili i predsjednika Čovića, te o konstituiranoj Skupštini, kao i izraženoj nadi u konstituiranje Vlade Županije Posavske, u skorijem vremenu.

„Vjerujem da ćemo zajedno sa našim partnerima prvenstveno iz HNS-a znači strankom HSP-a imati okosnicu buduće Vlade Županije Posavske, tko će nam biti partner od bošnjačkih stranaka to ćemo još vidjeti, to ovisi prvenstveno o razvoju naših odnosa, dakle na razini Federacije, u drugim županijama gdje imamo iskazan hrvatski interes odnosno interes Hrvatske demokratske zajednice, tako da vjerujem da će se sve to skupa dogovoriti najdalje do kraja siječnja", naglasio je Topić.

„Stranka nosi odgovornost kada je u pitanju formiranje svih razina vlasti od mjesne zajednice, općine, županije, pa dalje, tako da, županijski odbor će dakle uz pomoć svoja tri općinska odbora siguran sam dati kvalitetne prijedloge za sastav nove Vlade u imenima koja će moći implementirati naš izborni program što je prioritet da se od toga ne odmaknemo, sad da nam ne bude nešto drugo prioritet i kako je rečeno proračun Županije će biti usvojen ove godine za iduću godinu tako da imamo jedno normalno funkcioniranje, zaključio je Topić.