Dragan Čović upozorio: Bit ćemo taoci nečije krize i oporbene stranke će to iskoristiti

Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da će, kada je riječ o reviziji presude pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi protiv Srbije, kriza trajati do početka naredne godine "ako se nešto brzo ne uradi".

"Bit ćemo taoci nečije krize. I oporbene stranke iskoristit će da počnu te krize. Bojim se da nismo pokazali uvjerljivu parlamentarnu većinu koja je izabrala Vijeće ministara", rekao je Čović poslije sastanka s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem u Sarajevu, javlja Srna.

On je izrazio strah od takvog odnosa koji može napraviti štetu kada je riječ o europskom putu BiH, te naglasio da bi volio da pozitivna atmosfera iz Predsjedništva BiH u posljednjih 10 dana bude prenesena na ostale razine vlasti.

Čović smatra neophodnim da se stvori odnos jednakosti kada je riječ o tri konstitutivna naroda, te izbjegnu strahovi od mogućnosti majorizacije, odnosno preglasavanja od lokalne do najvišee razine vlasti.

"Vidjeli ste komentare iz Bruxelessa kako oni vide BiH. Svatko od tih ljudi na korektan način procjenjuje situaciju u BiH. Takve procjene se ne smiju potcjenjivati. Uvjereni smo da ove godine trebamo aktivirati kandidatski status i Akcijski plan za članstvo u NATO jer za to postoje uvjeti", rekao je Čović.