Dragan Čović: Svaki problem u BiH ima svoje ime i prezime, tako i problem oko Aluminija

Dragan Čović: Svaki problem u BiH ima svoje ime i prezime, tako i problem oko Aluminija

Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a kazao je da svaki problem u Bosni i Hercegovini ima svoje ime i prezime, tako i problem oko tvrtke Aluminij.

On je poručio da su obavljeni određeni razgovori, napravljeni dogovori, i da nema više prolongiranja kada je o rješavanju problema u toj firmi riječ.

“Do 31. 7., dakle narednog tjedna, da se završi program restruktuiranja. Nemamo sve ulazne parametre, ali moramo imati jasan plan što uraditi uz pretpostavke koje treba ispuniti”, kazao je, dodavši da se o Aluminiju razgovaralo i u Vladi FBiH.

Čović je kazao da su prepoznate četiri skupine zaposlenika u Aluminiju koje mogu imati interes, prenosi N1.

“Prvi su umirovljenici, oni koji mogu riješiti svoj status. Druga je grupa ona koja je potrebna, gdje trebamo da prepoznamo ljude bez kojih se proces u Aluminiju ne može uraditi. Treća su oni koji više ne žele raditi dolje, nego žele otpremnine. Četvrti su oni koji se ne uklapaju u ove tri. Moramo napraviti jasan odnos i vidjeti kakav je tehnički status tih ljudi. U 18:00 ćemo dobiti predstavljanje ovog programa, nacrta od strane Uprave, nema prolongiranja i da pričamo uopćeno”, kazao je.

Sve ono što se usvoji na narednim sjednicama i sastancima će biti predočeno javnosti, poručio je Čović između ostalog.

Ranije je najavio i borbu protiv opnih koji su doveli Aluminij do gašenja – ima li pravosudnih pomaka, bilo je pitanje novinara?

“To je institucija u koju ne mogu niti želim da se miješam. Odnosi se na potpunu borbu protiv kriminala i korupcije. Nema veze na koga se odnosi. Svaki problem ima svoje ime i prezime. To institucije moraju raditi”, naveo je Čović.

“Toliko informacija i komunikacija ima – to moraju samostalno raditi”, rekao je Čović.

Uskoro očekuje i reakcije oko Aluminija.

“Bit će beskompromisno, o bilo kome da se radi. To mora biti pravilo ponašanja”, izjavio je Dragan Čović.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović izjavio je u petak u Mostaru kako se oko uspostave vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini neće događati ništa spektakularno do 14. rujna kada je kongres Stranke demokratske akcije (SDA).

Nakon toga, dodao je, očekuje da će se krenuti s tim procesima.

-Mislim da će nakon tog datuma i SDA mnogo transparentnije početi govoriti o puno stvari što će nas dovesti da toga da Vijeće ministara uspostavimo odmah jer smo za to odradili sve preduvjete – ocijenio je Čović. Što se tiče uspostave vlade federacije, kazao je kako je izborni zakon prva točka paketa reformi da bi se ona uspostavila.

Čelnik HDZ-a BiH smatra također da su ispunjeni i svi preduvjeti za formiranje Vlade HNŽ-a, no da će isto tako i ona morati sačekati deveti mjesec.