Dragan Čović: Rekonstrukcija vlasti u FBiH u narednih 15 dana

Dragan Čović
Čović je napomenuo da resori još nisu definirani, ali da bi, prema dosadašnjim dogovorima, hrvatskim strankama trebali pripadsti resori koje su imali u posljednja dva ili tri saziva Vlade FBiH.

Kada jer riječ o ključnim pitanjima na razini BiH, Čović je za BHRT rekao da su u potpunosti usuglašeni stavovi HDZ-a BiH i SNSD-a, te da dogovor koji ima s predsjednikom ove stranke Miloradom Dodikom do sada nije bio na ispitu.

"U posljednjih šest godina nije se dogodilo da o ključnim pitanjima koja su u interesu dvije stranke i dva naroda nismo našli zajednički jezik", rekao je Čović.

Govoreći o partnerstvu sa SDP-om BiH, on je naglasio da je HDZ tek krenuo u suradnju, koja je svaki dan na iskušenjima i testu o mnogim pitanjima, ali da je uvjeren da i ona može biti pozitivna.

Čović smatra da je budućnost "četvorke" na testu kada je riječ o izvršnoj vlasti na razini FBiH, a "šestorke" prije svega po pitanju seta zakona koji su trenutno u parlamentarnoj proceduri.

"Apsolutno sam optimističan i ne bih stao iza tog projekta da nije tako. Uvjeren sam da će pored svih iskušenja koja su stalno pristuna 'šestorka' odraditi ovaj ciklus. Ako bi uspjeli da moj optimizam bude realan kada je u pitanju Vlada FBiH, tada sam apsolutno optimističan za nivo BiH", dodao je Čović.