Dragan Čović odbacio špekulacije: Božo Ljubić nije za predsjednika

Čović i Ljubić
...bh. javnosti, a prema kojima bi kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u ime Hrvatskog narodnog sabora (HNS) trebao biti bivši predsjednik HDZ-a 1990 i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Božo Ljubić.

Čović u razgovoru za Klix.ba kaže da bi, prema njegovom mišljenju, HDZBiH trebao imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali da će se o kandidatu odlučivati tek u svibnju ove godine.

On je dodao da se plasiranjem informacija poput one o Ljubiću želi unijeti smutnja. Prema njegovim saznanjima, Ljubić poslije listopadskih izbora odlazi u mirovinu, a ranije je istaknuo da nije zainteresiran za tu visoku funkciju.

Približavanje stajališta

Čović je za Klix.ba potvrdio da je tijekom ovog mjeseca o prilikama u FBiH i preuređenju tog entiteta razgovarao sa zamjenikom predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, te liderom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem. On je najavio novi susret sa dvojicom lidera do kraja mjeseca, a razgovarat će se na slične teme.

"Ali osobno mislim i zbog ovih odnosa prema Europskoj uniji (EU), briselske rasprave ministra vanjskih poslova i drugog, imam, dakle, osjećaj da većina njih misli da će čekati izbore pa će tek nakon izbora ozbiljnije početi baviti tom problematikom", rekao je Čović za Klix.ba, dodajući kako će "pokušati još nešto raditi u tom pogledu".

Dodao je kako je sa Izetbegovićem tijekom nedavnog susreta razgovarao oko Mostara, Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije, kao i drugih detalja jer su razgovorima prisustvovali reisu-l-ulema islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

"Ključno je da učinimo sve da se približe politički stavovi kako bi pomogli da nema grča u odnosima bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ja sam zagovornik ideje da mi u BiH moramo napraviti jednokopravnost, te da, s druge strane, tražimo ekonomska i socijalna rješenja. No, bez političke stabilnost to ćemo teško napraviti. U dosta stvari se mi slažemo, ali, s druge strane, se smatra da nije vrijeme, da iskorake treba praviti poslije izbora. Napravit ćemo još jedan sastanak, vidjet ćemo", objašnjava Čović.

Treba živjeti

On je dodao kako je neophodno sve učiniti da stvari ne stoje na jednom mjestu. U Federalnoj vladi se, kaže, ništa ne radi, osim za potrebe dvoje-troje ljudi. Pet županijskih vlada uopće ne radi.

"Ne bih želio da u isti položaj dođe državna razina. Onda je to stanje gdje neće niko poduzimati ništa da riješi pitanja bitna za život. A do izbora je daleko. Ja ću nastojati otvoriti ta pitanja. Vidjet ću koliko imam kapaciteta na područjima gdje su Hrvati većina. Vjerujem da se situacija neće usložnjavati, jer je dovoljna teška da sve pametne ljude tjera na oprez i da imaju vrlo jasno aktivnost. Kakvu god vlast imali mora raditi do izbora, jer neće biti izvanednih izbora, a do listopada treba živjeti", zaključuje Čović u razgovoru za Klix.ba.