Dragan Čović: Nitko ne zna što će se događati početkom sljedećeg tjedna

Dragan Čović
Kako su se međusobno suglasili čelnici bh. stranaka, sastanak neće biti održan "do daljnjeg", a kako se ne bi "dodatno narušavali međusobni odnosi". Dogovori će se pokušati pronaći kroz bilateralne susrete.

No, i nakon niza bilateralnih sastanaka koje su lideri ključnih bosanskohercegovačkih stranaka održali iza zatvorenih vrata u utorak, još uvijek nije izvjesno rješenje krize.

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović tvrdi u razgovoru za agenciju Anadolija da nitko ne zna što će se događati početkom sljedećeg tjedna i da sve ovisi od bilateralnih susreta koji će se odvijati do predstojećeg vikenda.

"Još uvijek smo u poziciji traženja najkvalitetnijeg rješenja. Mislim da će se u narednih dva do tri dana održati ključni sastanci, gdje bi se, u konačnici, dogovorili međusobni odnosi. Želja je da napravimo jednu mirnu atmosferu i većinu koja objektivno na sličan način razmišlja, te može normalno raditi u naredne dvije godine. Ja sam na svim sastancima istakao potrebu da Federalna vlada počne funkcionirati jer na toj razini danas imamo blokadu",
kaže Čović za AA.

Dodao je kako je suština nedopustiti da Vlada FBiH bude blokirana i u naredne dvije godine. Ponovio je da bi deblokadu procesa mogao napraviti predsjednik FBiH Živko Budimir, ukoliko bi dao ostavku. No, tvrdi on, nitko nije naivan da vjeruje da će to učiniti.

"Ostaju tri dana vrlo bitnih razgovora na bilateralnim osnovama. Meni se čini da smo stvorili pretpostavke da ponovo svatko razgovara sa svakim. A to je dobra pretpostavka da napravimo neki iskorak. Svi skupa trebamo raditi na tome da damo šansu dogovoru i povjerenju", rekao je Čović.