Dragan Čović: Nikšić treba tražiti razrješenje ministara

Dragan Čović
Dragan Čović
...se govorilo i o mogućnosti deblokiranja vlasti u Federaciji BiH, saznaje agencija Anadolija (AA).

Nakon što je osam ministara u Vladi Federacije BiH iz Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke Radom za boljitak (NSRB) i Hrvatske stranke prava (HSP) ustvrdilo da je premijer FBiH Nermin Nikšić izašao iz zakonskih okvira produžavanjem mandata Upravi Razvojne banke FBiH, odnosno direktoru Ramizu Džaferoviću, te zatražili od njega da se vrati u zakonske okvire i povuče spornu odluku kako bi Vlada mogla nastaviti normalno funkcionirati, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao da se mogu očekivati zahtjevi za razrješenje neposlušnih ministara.

"Očekujem da premijer Nikšić povuče i neke kadrovske poteze tamo, jer onaj tko blokira rad Vlade FBiH ne vidim razloga da može tamo sjediti, bez obzira tko je u pitanju. Ne može se to zvati smjenom ministara, ali prijedlogom za razrješenje, svakako. Ova situacija se mora riješiti u narednih 15-tak dana", izjavio je Čović.

Nadalje, Čović je potvrdio da je razgovarao i s veleposlanicima više zemalja članica Europske unije (EU), odnosno Vijeća za implementaciju mira (PIC).

"Ja sam jasno iskazao naš stav da bi jedino pravo rješenje, rješenje koje istinski rješava problem i otvara procese, bilo da se predsjednik Federacije BiH Živko Budimir povuče s funkcije. Ja očekujem da se to dogodi u narednih pet do šest dana. Čak sam zamolio veleposlanike da nitko ne daje ohrabrenja predsjedniku FBiH, jer mislim da se ni njemu tako ne pomaže, a apsolutno se ne pomaže procesu. Ne možemo praviti drugu koaliciju do ovu koju imamo. Oni iz međunarodne zajednice koji su zabrinuti stanjem u FBiH, a imaju snagu, autoritet i ovlasti da motiviraju tog čovjeka da je najracionalnije da napusti funkciju, trebaju to učiniti. To je najracionalniji put", naglasio je Čović.

Podsjetio je da parlamentarna većina koja je, uz pomoć međunarodne zajednice birala Budimira, više ne postoji. No, svjestan je da OHR neće ukinuti suspenziju odluke u slučaju Budimira.

Ukoliko Budimir ne ode, upozorava Čović, situacija u FBiH će se dodatno zakomplicirati.

Ponovio je da ljudi iz EU, odnosno PIC-a moraju "ohrabriti čovjeka", odnosno Budimira da je najbolje da napusti funkciju.

Čović je najavio da će proračun koji je predložio premijer Nikšić idući tjedan sigurno dobiti podršku nove parlamentarne većine u Parlamentu FBiH