Dragan Čović: Mostar će biti stolni grad Hrvata, ali i svih Mostaraca

Dragan Čović
... ali i grad svih ostalih građana koji ga osjećaju svojim.

U neobično emotivnom i na trenutke vrlo iskrenom obraćanju članovima stranke iz Mostara, Čović je kazao kako više neće biti nikakvih prijelaznih rješenja i eksperimenata bilo da se radi o Mostaru, Federaciji ili državi BiH.

"Mi tražimo rješenja za grad kako Mostar više nikad ne bi bio grad slučaj. Nažalost, to radimo u jednom krajnje nezahvalnom trenutku, kada politika nije nešto čime se ponosimo, kada se na svaki način pokušava ukaljati, pa i ono što valja i ono što ne valja u političkom životu, kakva bi se izazvala kojekakva 'proljeća' ili 'jeseni'", kazao je Čović, poentirajući kako će Mostar sigurno biti "normalan grad". "

"Mostar može biti organiziran na sto različitih načina, ali će uvijek biti stolni grad Hrvata i na to moramo biti ponosni", zaključio je Čović.

Kada je u pitanju ciklus lokalnih izbora u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH tvrdi da nikakvih posebnih izbora neće biti u Mostaru, te da ovaj grad može održati svoje lokalne izbore samo tijekom novih lokalnih izbora ili općih naredne godine.

Također je rekao da je HDZ BiH spreman prihvatiti i neka druga rješenja za Mostar, ali ukoliko će ona onda biti primijenjena i na druge sredine u BiH, poput Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Bijeljene, a ne samo Travnika kako se to obično misli.

On je članstvu obznanio da ima i pregovora, kako se izrazio, "ispod stola", ne precizirajući pri tome s kim se i o čemu pregovara, kao ni koje su opcije u igri.

"Poštujemo prijedloge o reformi F BiH od strane Veleposlanstva SAD u BiH, ali ako kratimo broj županija, hajdemo onda kratiti i Federaciju", rekao je uz ostalo i Čović.

Govoreći o aktualnoj krizi vlasti u Federaciji BiH, lider HDZ-a BiH je kazao da oni neće u ovakvu Vladu Federacije, objasnivši kako Hrvatima ne treba nitko ništa davati, nego da im se Ustavom i zakonima mora osigurati ono što pripada i druga dva naroda.

Prvi čovjek HDZ-a BiH članstvu je u Domu HDZ-a u Mostaru poručio da je ovih dana u Zagrebu imao intenzivne razgovore sa predsjednikom sestrinske stranke Tomislavom Karamarkom, predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. Ustvrdio je da tom priliko dobio potporu za principe ustavne i svake druge jednakopravnosti Hrvata u BiH, te da ne smije biti kolebanja i nestrpljivosti.

Skupu su se također obratili i predsjednik Gradskog odbora Mostar HDZ-a BiH Slađan Bevanda, te gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, koji se osvrnuo na ostvarene projekte, ali i one koji tek se očekuju.

Kazao je kako očekuje da će za dvije godine biti dovršena izgradnja sportske dvorane, najavio je i otvaranje šetnice Nikole Šubića Zrinskog, završetak radova na hidroelektrani Mostarsko blato, te početak rada MO parkinga.

HDZBIH.ORG