Dragan Čović: Mi smo već u blatu i ne vidim izlaz do sljedećih izbora

Dragan Čović
Ovo je nakon sastanka izjavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te istaknuo da su lideri i danas pokušavali identificirati oblasti u kojima još uvijek ima mjesta za iskorak i dogovor.

- Kao kolege smo u konkretnoj atmosferi preuzeli jednu inicijativu koju ne želimo prijevremeno eksponirati te ćemo pokušati ovih dana pronaći mogući modalitet rješenja oko izbora članova Predsjedništva BiH jer smo Dom naroda već ostavili iza sebe - kazao je Čović.

Kada je u pitanju funkcioniranje federalne vlasti, Čović je kazao da je rasulo na svim razinama, a da stanje u FBiH u potpunosti ugrožava socijalnu i ekonomsku situaciju u zemlji.

- Dogovorena je dinamika susreta u narednih 15 dana, što zajedničkih što bilateralnih - rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje da li su narušeni odnosi unutar "četvorke", a nakon očitog neslaganja oko Zakona o povoljnijem umirovljenju, Čović je pojasnio da su ovi odnosi odavno narušeni.

- Puno toga što smo stavili na dnevni red nismo uspjeli provesti. Naime, mi imamo uvjerljivu parlamentarnu većinu u oba doma. Međutim, s obzirom na Ustav takav kakav jeste, kao i na zakon koji tretira funkcioniranje vlasti, na nefunkcioniranje suda i vijećanje odluka Parlamenta pa čak i u OHR-u, prvenstveno bih zamolio te ljude da svako radi svoj posao. Nema potrebe da neko nakon sjednica Parlamenta vijeća tko je šta uradio i kako je glasao. S te strane smo ugrozili normalno funkcioniranje i zato smo danas i sjeli da vidimo da li uopće ima smisla zajedno sjediti i nešto dogovarati - objasnio je Čović.

Upravo ova činjenica, dodao je, bit će predmet intenzivnih razgovora u narednih 15-tak dana kao i modalitet izbora članova Predsjedništva BiH.

- Mi smo već u blatu i ne vidim, nažalost, izlaz iz ove situacije do narednih izbora. Toga sam svjestan posljednjih desetak dana - zaključio je Čović.

Fena