Dragan Čović: Hrvati u BiH sami teško mogu izboriti ravnopravnost

Dragan Čović
Predsjednik Koordinacije dr. Veselko Jovanović je na početku pozdravio brojne uglednike dobro posjećenog skupa kojem je među ostalima nazočila i aktualna predsjednica HDZ-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Jadranka Kosor, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, generalni konzul RH u Düsseldorfu Vjekoslav Križanec i brojni drugi.

Zasluge iseljeništva

Dok je domaćin skupa dr. Veselko Jovanović govorio o zaslugama hrvatskog iseljeništva za međunarodno priznanje RH, dr. Dragan Čoić istaknuo je ulogu Hrvata iz BiH, a posebice hrvatskih branitelja u borbi za samostalnost kao i ponosu hercegbosanskih Hrvata nakon što je Hrvatska pod vodstvom predsjednice Jadranke Kosor stavila potpis na pristup EU. Čović je u svog govoru podsjetio na neravnopravan položaj Hrvata u BiH i istaknuo da bez pomoći RH i Hrvata iz iseljeništva Hrvati u BiH teško mogu sami izboriti svoju ravnopravnost sa ostala dva naroda u BiH.

Zahvala Njemačkoj Aktualna predsjednica HDZ-a RH Jadranka Kosor u svom je govoru zahvalila njemačkom narodu i državi na potpori za međunarodno priznanje RH. Posebice je zahvalila kancelarki Angeli Merkel na podršci i savjetima njoj kao bivšoj predsjednici hrvatske Vlade te pomoći koju je kancelarka napravila kako bi sporazum o pridruživanju RH EU bio potpisan.

Kosor je također istaknula velike korake koje je RH napravila u zadnjih 20 godine te podsjetila da je Vlada HDZ-a potpisala Sporazum o ulasku RH u NATO kao i potpis za pridruživanje EU. Pritom je naglasila da je RH morala proći najteže pregovore i potpisati najveći broj poglavlja o pristupanju EU.

U diskusiji o temi „Hrvatska - od međunarodnog priznanja do ulaska u EU", kojiuje moderirao novinar WDR-a Srećko Matić, govorili su prof. Dr. Zvonimir Šeparović, bivši ministar vanjskih poslova RH, dr. Doris Pack, zastupnica u EU parlamentu, Volker Schlegel, bivši njemački državni tajnik i prof. dr Siniša Kušić sa J.F.Goethe Sveučilisšta u Frankfurtu.

Večernji list