Dosta javašluka: Inzko zamrzava astronomske plaće političarima?

Sugovornik "Presa" iz OHR-a objašnjava da Inzko želi da kazni političare u BiH zbog zastoja u procesu konstituisanja organa vlasti na nivou BiH.

Ovaj list saznaje u diplomatskom koru u Sarajevu da EU još traži način kako da sankcionira one koji opstruiraju cijeli proces, kao i da je Inzkova ideja da se neposlušni domaći političari udare po džepu najprihvatljivija, najlogičnija, najbrža i najefikasnija opcija. Tim prije što OHR ima ovlaštenja da donese takvu odluku.

Visoki predstavnik može da smjenjuje zvaničnike ili donosi zakone, pa tako može i da obustavi isplatu njihovih primanja iz budžeta institucija, a ovakav scenario ozbiljno se razmatra i u Briselu, jer bi se njime jednim udarcem uradile dvije važne stvari.

Političari bi bili kažnjeni, a nova primjena bonskih ovlaštenja ne bi naišla na veliku osudu javnosti, jer građani mjesecima negoduju zbog činjenice da poslanici primaju basnoslovne plate, a ništa ne rade.

Konstitutirajuća sjednica Poslaničkog doma BiH počela je 30. studenog, ali je prekinuta poslije nepunih pola sata jer nije postojao politički dogovor o izboru rukovodstva.

Pregovori najjačih političkih stranaka traju više od četiri mjeseca bez ikakvog napretka. Za to vrijeme novoizabrani poslanici već su primili po dvije astronomske plate, iako su u klupama proveli svega tridesetak minuta.

S druge strane, nevladine organizacije podržavaju Inckovu namjeru da poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zamrzne primanja. Predsednik Pokreta potrošača BiH Mesud Lakota ističe da bi takva odluka OHR-a bila odličan potez.

- Da imaju imalo morala, poslanici bi se sami odrekli svojih primanja sve dok ne počnu da rade. Tek kada počnu da rade za građane koji su ih izabrali, visina njihovih plata bi možda i imala smisla - jasan je Lakota.

PRESS