Dom naroda usvojio Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH

dom naroda

Zakon je usvojen jednoglasno. Usvajanjem prijedloga za korekciju koeficijenata policijskim službenicima u drugom čitanju otklonjena je dugogodišnja diskriminacija u pogledu obračuna plaće policijskim službenicima.

Ovim izmjenama predloženo je da se pravednije utvrde koeficijenti za policijske službenike od čina "policajac" do čina "glavni inspektor", odnosno da budu izjednačeni koeficijenti policijskih službenika s koeficijentima zaposlenika i državnih službenika.

Inače, već duže vrijeme Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini tražio je korekciju koeficijenata za pravičan obračun plaća. Delegatkinja Zdenka Džambas (HDZ), raspravljajući o ovom zakonu, kazala je da su još prije dva mjeseca raspravljali o tome kako iznaći sredstva.

- Svašta smo predlagali, kako da se udovolji policajcima, a predsjednik Sindikata kazao je na komisiji da će sve ići linearno, ali da se oni razlikuju između sebe. Ja kao izaslanica hrvatskog naroda kažem da ću u ime Hrvata koji rade tamo, glasati za ovaj zakon. A, što ne znamo kako će proračun proći, nije ni važno - kazala je Džambas.

Dragutin Rodić (DNS) kazao je da su opravdane ovakve izmjene.

- Ne bi bilo ništa sporno da nema financijskog problema. Radeći u komisiji, jasno je da smo pokušali iznaći rješenja, ali u okviru postojećeg budžetskog okvira nije moguće naći sredstva, a trebat će 11 milijuna. I danas smo imali Komisiju i niko nije protiv zakona, nego da li usvajamo nešto što je neprovodivo - istaknuo je Rodić.

Sredoje Nović (SNSD) zamjerio je Sindikatu što se nisu založili više za običnog policajca i što rukovodnim organima nisu kazali da ne mogu dobiti toliko.

- Imajući u vidu status i činjenica da su ostali ispod niova državnih zaposlenika, moram reći da ću osobno podržati ovaj zakon, jer znam što ova struktura znači u BiH i ne mogu raditi za 650 KM - kazao je Tadić.

Ognjen Tadić (SDS) kazao je da nema potrebe da pred javnosti djeluju" kao plavi anđeli i da pokazuju neki pretjeranu zabrinutost za budžet", jer je siguran da će Vijeće ministara iznaći način.

- Svi policajci i inspektori ne treba da osjećaju zahvalnost prema nama. Mi smo samo radili svoj posao - dodao je Tadić.