Dolaze magla i smog, kako BiH mjeri zagađenje: Američka ambasada ima bolje mjerače nego država

grbavica pod maglom
grbavica pod maglom
Osim podataka entitetskih hidrometeoroloških zavoda, rezultate mjerenja kvaliteta zraka redovno donose i različita domaća udruženja, fondacije, svjetske organizacije, zavodi za javno zdravstvo, veleposlanstva... Ne bi tu bilo ništa sporno da ti podaci često nisu različiti.

Paušalne procjene

Tako je nedavno istraživanje koje je provela svjetska organizacija „Numbeo", Sarajevo proglasilo sedmim najzagađenijim europskim gradom. Nedugo prije toga, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, i Tuzla je bila u vrhu najzagađenijih, a samo mjesec prije, nekoliko ekoloških udruženja ponovo je Sarajevo smjestilo u sami vrh najzagađenijih, poredeći ga s Pekingom.

Kako je pojasnio Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka i klimatske promjene, rezultati su različiti jer se ne odnose na točan dan i sat kada se kvalitet zraka mjerio, piše Dnevni avaz.

- Paušalno je reći da su Sarajevo i Tuzla, recimo, danas najzagađeniji. Jedino je ispravno kada se kaže točno vrijeme kada je mjerenje izvršeno te kada su ti rezultati upoređeni s drugim gradovima - kaže Tais.

Eksperimentalna faza

Dodaje i da BiH nema mjerače za takozvane PM 2,5 čestice, koje ima Američko veleposlanstvo.

- Njihovi podaci vrlo su pouzdani, jer omogućavaju mjerenje najsitnijih čestica. Kod nas kvalitet zraka mjere FHMZ i županijske mjerne stanice - kazao je Tais.

Kako bismo u što skorije vrijeme imali što točnije i potpunije rezultate kada je u pitanju zagađenje zraka, u cijelu priču odnedavno se uključila i Nevladina organizacija CPI.

- Želimo napraviti uređaj koji će raditi kvalitetno i indikativno mjerenje kvaliteta zraka i prikazati ga putem web-aplikacije. Osim čestica PM 2,5 i PM 10, mjerit ćemo i nivo ugljenmonoksida, sumpordioksida, azotnih oksida i ozona. Taj uređaj trenutno je u eksperimentalnoj fazi, a podršku nam pruža i FHMZ - rekao je Zoran Ivančić iz CPI-ja.