Dok se Europa hermetički zatvorila u BiH sve veći broj migranata

Schengenska granica, Sarajevo, migranti, uhićenja, migranti, migranti, granična policija, Vlada USK, mural, Nermin Kljajić, migranti, migranti, BIH, kriza, Grude, migranti, privedeni, migranti, Unsko sanska županija

Točan broj migranata koji boravi u BiH ne znaju ni nadležne institucije. Ne može se sa sigurnošću reći koliko ih je u Sarajevu, Tuzli ili Bihaću i Velikoj Kladuši gdje su u najvećem broju. 

U posljednje vrijeme povećan je broj migranata u Tuzli, a najčešće borave na otvorenom ili u napuštenim objektima i u blizini autobuske stanice. Veliki broj migranata koji se kreću u grupama uočen je u petak u Tuzli. 

Najveći teret migrantske krize je na Unsko-sanskoj županiji, a procjene su da se u Bihaću, Velikoj Kladuši nalazi oko 5.000 migranata. Pitanje je i šta će biti sa migrantima ukoliko se zatvori kamp Vučjak. 

Akademik Esad Duraković u više navrata je upozoravao kako BiH ne može amortizirati veliki priliv izbjeglica. 

BiH je pravno, politički, socijalno potpuno neuređena zemlja. Uz to imamo selefije, paradžemate, svoje probleme, u isto vrijeme dolaze tisuće migranata. Kao takva BiH nikako ne može amortizirati toliki priljev izbjeglica. Mislim da je riječ o nekom projektu“, kaže Duraković. 

On navodi da je i frapantan odnos Europske unije prema BiH. 

„Oni daju nekoliko milijuna i drže nam lekcije gdje ćemo ih rasporediti, a oni su se hermetički zatvorili bez ikakve empatije prema izbjeglicama. Naši zvaničnici ne reagiraju na odgovarajući način. Naši najviši dužnosnici morali bi da vrisnu prema EU. Te izbjeglice stižu u BiH preko EU, a zatvaraju ih u BiH“, kaže Duraković. 

Akademik je mišljenja da bi, ukoliko se poveća broj migranata i izbjeglica, moglo doći do nekih incidenata.