Dok je u svijetu gorivo jeftinije, u Federaciji BiH sve skuplje!

Štoviše, distributeri naftnih derivata u Federaciji BiH odlučili su ponovo povećati maloprodajne cijene goriva na benzinskim crpkama. Tako je od vikenda na većini benzinskih pumpi gorivo skuplje za pet feninga po litru, što je za "Avaz" potvrđeno i u Federalnom ministarstvu trgovine.

U nadležnom ministarstvu pojašnjavaju da su razlog poskupljenja više cijene u rafinerijama od kojih distributeri iz FBiH nabavljaju derivate, iako nije uzrokovano poskupljenjem vrijednosti barela sirove nafte na svjetskom tržištu.

Naime, američka laka nafta pojeftinila je za 45 centi i sada košta oko 104 dolara za barel, dok je cijena barela tipa "brent" na burzi u Londonu pala za osam centi, na oko 107 dolara.

„Zahtjevi za korekcije cijena u naše ministarstvo počeli su pristizati prije četiri dana, na većini benzinskih pumpi cijene su već korigirane. Do sada je litar goriva koštao 2,35 KM, sada je 2,40 KM po litru", kazala je Lela Glibo, šefica Odjela za cijene, analizu i razvoj tržišta u nadležnom ministarstvu.

Ekonomski analitičari podsjećaju da naša zemlja nema čak ni zakon o nafti i naftnim derivatima, kao ni regulator cijena, tako da je domaće tržište skroz nezaštićeno.

Pad na burzama

„Cijena sirove nafte na burzama u New Yorku i Londonu diktira cijenu i kod uvoznika, tako da su se niže cijene goriva trebale očekivati i na našem tržištu. Zbog čega je došlo do rasta, nije nam jasno, ovo poskupljenje je neopravdano", kazali su iz Vanjskotrgovinske komore FBiH. -