Dogovor u sr. Bosni popravit će odnose Hrvata i Bošnjaka

sbž, prosvjedi, Travnik, sbž, Hrvati u BIH, sbž, skupština sbž, vlada sbž, vlada sbž, središnja bosna, vlast, sbž, Hrvati u BIH, središnja bosna, vlast, Slavica Josipović, središnja bosna, vlada sbž, razgovori, Vlada, sbž, dogovor, Armija BiH, ratni zločin, središnja bosna
Za danas najavljeni razgovori oko ustroja vlasti u središnjoj Bosni bit će korak naprijed. Tumači to predsjednica ŽO HDZ-a 1990 Slavica Josipović.

Vjerujete li da je moguće da već danas dođe do dogovora?

Vjerujem da će doći do dogovora, no nisam sigurna da će to biti sutra (danas, nap.a.).

Zašto to kažete?

Mi nastupamo kao hrvatski blok HDZ 1990 i HDZ BiH, dok pak druge strane u SDP-u i SDA navodno postoje nesporazumi kada je u pitanju raspodjela i broj ministarstava.

Navodno postoje nesuglasice između gospodina Salke Selmana i čelnika SDA Sulejmana Tihića oko središnje Bosne. Kako se Selman ponašao na sastancima?

Na određen način Selman nam je ukazivao u razgovorima kako je nezadovoljan raspodjelom. No, gospođa Lidija Brada i ja smo mu skrenule pozornost kako je to stvar SDA i SDP-a, odnosno raspodjele bošnjačkih mjesta.

Može li to usporiti cijeli proces?

Ne mislim da će ga zaustaviti i mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da već danas dođe do dogorora na zadovoljstvo bloka koji mi predstavljamo. Mi smo spremne na kompromis, ali postoji granica oko budućeg sporazuma. No, želim podsjetiti kako su pozicije već dogovorene na najvišoj razini oko srednje Bosne i HNŽ-a pa prema tome očekujem od gospodina Selmana da poštuje naputke svog stranačkog šefa.

Hoće li zatezanje Selmana biti dvostruka igra kakve smo bili svjedoci posljednjih mjeseci?

Moguće je i to. Oni ne nastupaju kao jedan blok iako se tako svugdje predstavljaju. To je očito zato kako bi došli do povoljnijeg rasporeda ministarstava. Njihovi zahtjevi izneseni u subotu nas upućuju i na takvu mogućnost. Mi smo, i dok je Nikola Lovrinović bio na čelu HDZ-a BiH u srednjoj Bosni, poručili kako očekujemo da nam pripadnu ministarstva obrazovanja i financija budući da Bošnjacima pripada premijer.

Čuli ste za sporazum u HNŽ-u gdje je bošnjačka stranka dobila financije i obrazovanje, odnosno cijeli raspored ostao je isti. Je li realno da se takvo što zadrži u središnjoj Bosni?

Naše će pozicije biti upravo takve da sve pozicije koje su Hrvati imali, zadrže kao što je stanje u HNŽ-u. Očekujemo uz ministarstva financija i obrazovanja, resore prostornog uređenja i zdravstva. Budući da smo dobili jednu srpsku poziciju, jedino se može razmatrati eventualna zamjena sa SDP-om koji će postaviti jednoga Hrvata.

Očekujete li da ova uspostava vlasti vrati povjerenje između Bošnjaka i Hrvata koje je poljuljano nakon pokušaja da se manji narod isključi iz vlasti?

Središnja Bosna je kralježnica FBiH. Bila sam u Vladi u dva mandata i znam koliko smo učinili da se poprave odnosi. Nažalost, u godinu dana se dosta stvari vratilo unatrag. Vjerujemo da će blok SDP-SDA zajedno s dva HDZ-a učiniti sve da se uspostavi takva vlast koja bi bila u interesu svih građana i dvaju naroda. Napose nećemo dopustiti da se ide na štetu Hrvata. Ovo govorim zato što se od SDP-a i SDA čulo i na posljednjem sastanku da ‘nema dovoljno Hrvata' da bi mogli ravnopravno razgovarati o raspodjeli ministarstava. Ja sam ih pitala zašto je to tako i odgovorila kako je očito da su Hrvati prognani i da im nije omogućen povratak.

Jesu li dvije žene (Lidija Bradara - HDZ BiH i Slavica Josipović - HDZ 1990) uspjele pokrenuti stvari u srednjoj Bosni?
Mogu izraziti zadovoljstvo suradnjom s gospođom Bradara, ali i s prethodnikom Nikolom Lovrinovićem. Moram priznati ipak da je lakše kada žena sa ženom vodi razgovore i da smo pokazale odgovornost u obrani interesa naroda.

izvor: večernji list