Dodik za pokretanje inicijative za ukidanjem oružanih snaga u BiH

Milorad Dodik
Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je ukidanje bosanskohercegovačke vojske najbolje rješenje za tu zemlju, koja bi onda mogla biti demilitarizirana a uz to bi se uštedjela značajna novčana sredstva.

"Demilitarizirana BiH nema prepreku biti članica NATO-a", izjavio je Dodik, nasuprot stajalištu Sjevernoatlantskog saveza kako to nije moguće.

Dodik je ovog tjedna za srbijanske medije izjavio kako Srbima u BiH "ne treba vojska koja nije njihova", aludirajući time na činjenicu da su pod pritskom međunarodne zajednice 2000. godine ukinute entitetske vojske i uspostavljene jedinstvene oružane snage BiH čiji profesionalni sastav čini oko deset tisuća ljudi.

Komentirajući unutarnjopolitičko stanje u BiH, Dodik je kazao kako je siguran da će ministar vanjskih poslova Lagumdžija biti smijenjen odlukom koja će biti donešena u državnom parlamentu, iako će zbog odnosa snaga za to vjerojatno trebati provesti dva kruga izjašnjavanja zastupnika.

"Lagumdžija će biti smijenjen tek u drugom krugu glasovanja u parlamentu BiH zbog glasova nekih bošnjačkih zastupnika", izjavio je Dodik.

Njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) zatražili su sazivanje sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH na kojoj bi se odlučivalo o njihovu zahtjevu za smjenom Lagumdžije, no ta će se sjednica održati tek nakon provedbe općinskih izbora zakazanih za 7. listopada.

Prije zastupničkoga trebao bi zasjedati Dom naroda parlamenta BiH i to 9. listopada, a na dnevnom redu te sjednice koju je sazvao Dragan Čović je i potvrđivanje odluke o smjeni ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića iz Stranke demokratske akcije (SDA), što su ranije tražili i Lagumdžijina Socijaldemokratska partija (SDP) i strake iz RS-a.

U međuvremenu je došlo do sukoba između Lagumdžije i Dodika, pa je neizvjesno hoće li SNSD i SDS podržati taj zahtjev s obzirom da im je za smjenu Lagumdžije nužna potpora zastupnika iz SDA.

Predsjednik HDZ BiH Čović u srijedu je izjavio kako očekuje da će nakon okončanja lokalnih izbora i ovisno o njihovim rezultatima za dva tjedna biti jasnije tko bi mogao ući u novu vladajuću koaliciju na državnoj razini, a o tome će ovisiti i koji će ministri biti smijenjeni.

(Hina)