Dodik: Za Bošnjake je najbolje da odustanu od BiH i da se raziđemo, RS će biti trajno naša

Milorad Dodik
"Nevjerovatno, kako komentirati tu priču intelektualaca. Šta je intelektualno danas? Što jače pljunuti, uporediti s najmračnijim razdobljem povjesti? To naravno nije točno. Mislim i dalje da je BiH neodrživa i da je za Bošnjake najbolje da se raziđemo. Onda bi oni mogli napraviti sebi neku zajednicu u kojoj bi mogli normalno živjeti, a mi da ih ne nerviramo. Mi bismo bili samo dobri ssjedi. Mislim da bi to bila najbolja stvar", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, bošnjački zahtjevi su "isključivo vezani za namjeru majorizacije Hrvata, nakon koje bi na red došli Srbi, pa bi Bošnjacima pripala cijela BiH".

"Ja im moram poručiti da im nikada neće pripasti cijela BiH. Ono što pripada Republici Srpskoj je trajno naše, a oni mogu razmišljati šta god hoće o tome. U tom pogledu, ostajemo privrženi Daytonskom sporazumu, ali ako me netko poziva da razmatram razne mogućnosti, onda mislim da je za Bošnjake najbolje da odustanu od BiH", rekao je Dodik.

Profesori na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu Senadin Lavić i Suad Kurtćehajić govorili su jučer o temi "Opasna politika Milorada Dodika prema BiH" na javnoj tribini u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu.

Kurtćehajić je naveo da se "Dodik mora zaustaviti" i da, osim intelektualaca i političara, mora reagirati i međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

"Ne može se međunarodna zajednica rukovoditi time što je Dodik osvojio veliki broj glasova na izborima. Isto je tako i Hitler došao na vlast, a znamo šta se poslije događalo", rekao je Kurtćehajić.

Srna