Dodik u Mostaru: Referendum o odcjepljenju RS-a uvijek će biti u optjecaju

Dragan Čović, Milorad Dodik, Dragan Čović, Milorad Dodik, HDZ BiH, SNSD, SDP BIH, Milorad Dodik, Dragan Čović, Mladen Bosić, Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, SNSD, sds, Milorad Dodik, Mostar
"Ja BiH mogu prihvatiti jedino ako se ona vrati u okvire izvornog Daytonskog sporazuma, da se eliminira nasilje visokih predstavnika koje je bilo, te da se riješi problem političke pozicije hrvatskog naroda i njegova političko-teritorijalna organiziranost i da se to poštuje, a također i da političke odluke u BiH donose politički predstavnici tri konstitutivna naroda. Ne bih imao ništa protiv takve BiH, ali imajući je u vidu ovakvu kakva jeste i kakva se predlaže, ja sam protiv nje apsolutno", kazao je Dodik.

"Mi nismo ni jednoga trenutka smetnuli s uma naše referendume i to će sigurno biti uvijek u opticaju i u to budite sigurni. Mi samo sada želimo da damo šansu određenom dogovoru ako je on moguć, a ako nije, što da radimo. Jednog dana će nam to pasti kao kruška u ruke, kao što će recimo Škotska ili Katalonija učiniti nešto na tom planu. Mi čekamo da imamo primjere u Europi kako se to radi i da nama ne može niko ništa da prigovori", dodao je on.

Što se tiče funkcioniranje Vlade FBiH, Čović je izrazio nadu kako će biti dovoljno razuma da se napravi vlada koja će biti funkcionalna i u kojoj će biti legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

"Sadašnja federalna Vlada funkcionira na osnovi odluke OHR-a i mi smo uvjereni kako ovakva vlada ne može funkcionirati te da već duže vrijeme i ne funkcionira", naglasio je Čović, dodavši kako se nada da će se rekonstrukcija federalna vlade dogoditi u ovoj godini.

Dodik je naglasio kako je Republika Srpska jako zainteresirana u pogledu razvoja situacije oko federalne vlade, a kao glavnog krivca za probleme oko Vlade FBiH naveo je visokog predstavnika koji je po njegovom mišljenju ignorirao zakone i Ustav te ponizio jedan konstitutivni narod.

Što se tiče sporazuma sa SDP-om, Dodik je naglasio kako je primarno za njegovu stranku da se sporazum poštuje i u cijelosti provede te da ne trpi nikakve izmjene i da neće biti mijenjan.

Kada je u pitanju imenovanje Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH i Čović i Dodik su potvrdili da će oni, ako struktura bošnjačkog naroda koja je legitimna njega predloži za ministra, to i poštovati.

"Mi ćemo glasati za Radončića zato jer je on prijedlog legitimne strukture iz bošnjačkog naroda", naglasio je Dodik.

Što se tiče imenovanja ministara u Vijeće ministara BiH koji su predloženi u parlamentu, Čović je kazao kako bi to trebalo ići glatko te kao tu ne bi trebalo biti proteškoća.

Na današnjem sastanku izaslastva HDZ-a BiH i SNSD-a, uz ostalo, bilo je riječi i o presudi Sjedić-Finci. Oba čelnika su se složila kako se presuda mora implementirati te da treba osigurati da jedan narod ne može birati drugom narodu predstavnike u vlasti.

Slijedeći sastanak vladajući šestorke, čiji će domaćin biti predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, održat će se 20. studenoga u Mostaru.

U izaslanstvu HDZ-a BiH, uz predsjednika prof. dr. Dragana Čovića još su bili predsjedatelj Vijeća ministara BiH i član Predsjedništva HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, te dopredsjednici te stranke Borjana Krišto i Marinko Čavara, a izaslanstvo SNSD-a, uz predsjednika Milorada Dodika, činili su još njegov savjetnik Slavko Mitrović, ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju u Vladi RS-a Željka Cvijanović i ministrica za obitelj, mlade i sport u Vladi RS-a Nada Tešanović.

Fena