Dodik: Svi smo zarobljenici neostvarljive politike Zlatka Lagumdžije

Predsjednik RS-a i lider Milorad Dodik izjavio je večerasa na Palama da "politike SNSD i SDS imaju podršku javnosti u vezi s formiranjem vlasti u BiH i ako tko autentično govori u ime građana RS onda su to predstavnici ove dvije stranke".

"Mnogi veleposlanici koji su se vratili s godišnjih odmora izjavljuju da građani traže da bude formirana vlast. Koliko znam mene su građani izabrali, a ne veleposlanici i ja autentično govorim u ime građana", rekao je Dodik.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je izrazio mišljenje da nije neka šteta što Vijeća ministara BiH nije izabrano.

"RS je već odavno bila spremna za učešće i ulazak u institucije BiH, ali mi ne želimo biti u funkciji SDP-a ili (Zlatka) Lagumdžije i njegovog upošljavanja na bilo kom mjestu. RS to apsolutno ne zanima, jer ona nije glasala za Lagamdžiju i SDP. To što Lagumdžija ne može završiti svoje uhljebljenje je njegov je problem", istakao je predsjednik Dodik.

On je naglasio da RS istrajava na onome što joj pripada, a to su četiri ministarska mjesta od kojih je jedno Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

"Mi ne želimo doživjeti sudbinu kao što smo je imali sa (Svenom) Alkalajem koji je hodao po svijetu i blatio RS. Mi nemamo povjerenja da bi tu funkciju objektivno i fer mogao obavljati netko od Bošnjaka, pa ni Lagumdžija", konstatirao je Dodik.

Predsjednik Dodik je ponovio da je pristup RS aktivan i da, što se tiče obog entiteta, formiranju Vijeća ministara BiH može se pristupiti za nekoliko dana, pa i sati.

"To ne znači bilo kakav truli kompromis. Svi budući sastanci na razini BiH podrazumjevaju potrebu da bude uvažen princip rotacije i činjenica da je BiH 'sastavljena od dva entiteta' i tri naroda i da struktura mora održavati pri formiranju vlasti. To što se Lagumdžija ne osjeća pripadnikom nijednog naroda je njegova politika, koja je neostvariva i svi smo njeni zarobljenici", rekao je Dodik novinarima u Palama.

Srna