Dodik: Srpska mora biti statistička jedinica u popisu

Milorad Dodik
"Kako bi se zakon o popisu stanovništva u BiH proveo moraju se jasno odrediti odredbe zakona koje nisu spekulativne i mora se jasno precizirati da je RS statistička jedinica u popisu stanovništva, a ne da to ostaje izvan popisa", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a.

Dodik, koji je i predsjednik RS, istakao je da i dalje stoji stara ideja o popisu u Srpskoj, koja nikada nije ni bila napuštena, i da ona služi da bi opominjala ili dovela do donošenja zakona na nivou BiH.

Što se tiče zakona o sistemu državne pomoći, Dodik je istakao da on može da bude razmatran u parlamentu BiH, ali se moraju uvažiti elementi koji su ranije bili dogovoreni.

"Na jednoj od prethodnih sjednica Vijeća ministara, zakon o državnoj pomoći je upućen u parlamentarnu proceduru, ali je izmijenjen način izbora koordinacijskog tijela i mi tražimo da se vrati na razini dogovora, pa ćemo glasovati za taj zakon. Ako se to ne desi mi nećemo glasovati za njega", precizirao je Dodik.

On je dodao da se pod državnom pomoći treba podrazumijevati i ono što općine daju gospodarskim subjektima, a ne samo ono što se daje iz proračuna BiH.

(Srna)