Dodik: Republika Srpska će sigurno jednog dana izaći iz BiH

Milorad Dodik
"To ne treba biti sporno, ali da bismo to učinili moramo legalizirati pravo na referendum, a da bismo to učinili moramo donijeti zakon o referendumu", rekao je Dodik.

Iako je istakao da na tome ne treba raditi brzo i neozbiljno, izrazio je uvjerenje da će se zakonski uvjeti za provođenje referenduma osigurati u prvoj polovini ove godine, piše Dnevni avaz. Ponovio je i da je referendum ozbiljna stvar, da se o toj temi prije tri godine nije smjelo pričati u RS-u, a da je sadašnja vlast odlučila donijeti novi zakon o referendumu.

"Odlučili smo legalizirati pravo na samu priču o referendumu, a druga faza je da se on institucionalizira kroz dogradnju sadašnjeg zakona i zatim provede na nekom od pitanja koje u određenom trenutku bude važno", rekao je Dodik, podsjetivši da je sada aktualna priča oko nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH.

Predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Tomislav Tomljanović rekao je da za ovaj klub nije sporan referendum kao civilizacijsko i demokratsko dostignuće, ali da su sporna moguća referendumska pitanja o kojima će se Klub Hrvata odrediti kada ona budu postavljena. "Shodno tome, Klub Hrvata će se o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa izražavati zavisno od toga kako bude postavljeno referendumsko pitanje", rekao je Tomljanović.