Dodik podupire Trumpa iako ga je ostavio na američkoj 'crnoj listi'

Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik upputio je pismo potpore američkom predsjedniku Donaldu Trumpu  jer je suočen s postupkom opoziva u kongresu, izvijestili su u srijedu lokalni mediji u BiH, iako je i u Trumpovoj administraciji ostao na američkoj 'crnoj listi'. 

Dodik je odao priznanje Trumpu jer je "domobljub i bori se za svoju zemlju" i poručio mu je kako se i on sam ponaša na isti način, prenosi novinska agencija Republike Srpske Srna.

Za cijeli je svijet bitno da SAD kao globalnu silu vodi netko tko je suverenistički i patriotski orijentiran poput Trumpa, kaže Dodik.

"Zato izražavam punu potporu predsjedniku Trumpu jer je potpora njemu potpora patriotskim i suverenističkim vrijednostima do kojih je nama stalo i za koje se već desetljećima borimo", dodao je.

Citirao je izjavu aktualnog američkog predsjednika da ako se cijeni sloboda treba biti ponosan na svoju zemlju. Iako je nije izrijekom rekao, Dodik je očito aludirao na srpski entitet a ne na BiH kao zemlju čiji integriret i suverenitet uporno dovodi u pitanje.

Unatoč riječima hvale koje ima za Trumpa, Dodik je i dalje na crnoj listi američke vlade na koju je dospio jer ga je Washington ocijenio kao osobu koja ugrožava Daytonski sporazum.

Na taj je popis uvršten za vrijeme Trumpova prethodnika Baracka Obame te mu je i dalje zabranjen ulazak u SAD a svim američkim državljanima zabranjeno je s njime poslovati.