Dodik: Nećemo se odcijepiti, nego razdružiti

dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, entitet, Republika Srpska, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Milorad Dodik

- U BiH se primarno mora osigurati mir i stabilnost, a u sklopu toga možemo razgovarati i o mirnim razlazima, zašto je to nemoguća varijanta. Zašto mora biti samo ona varijanta za koju neki stranci misle da je moguća - izjavio je Dodik nakon posjeta novoj zgradi RTV RS-a koja će biti otvorena krajem travnja.

U zgradu je investirano 7,5 milijuna eura, a po Dodikovim riječima RTRS je je jedan od najboljih emitera u regiji. Također je naveo kako Vlada Republike Srpske nije zadovoljna da opremom u RTRS-u upravlja bilo kakva korporacija, te da to trebaju činiti samo RTRS i RS.

Na upostavljanju korporacije javnih emitera u BiH inzistira međunarodna zajednica, a to je i jedna od obveza iz Daytonskog sporazuma. RS, također naveo je Dodik, ne može biti proglašena krivom ni ako se ne provede presuda Suda u Strasbourgu u predmetu ‘Sejdić i Finci protiv BiH’ jer je spremna da se ona provede, ali je pitanje žele li to u FBiH.

- Nisam oduševljen BiH i neću plakati ako bude izbačena iz Vijeća Europe zbog neprovođenja presude - dodao je Dodik navodeći kako BiH održava samo to što stranci pokušavaju zadržati privid njenog funkcioniranja.

Nakon Dodikovih posljednih izjava OHR je priopćio kako te izjave predstavljaju očigledan pokušaj da se u predizbornom razdoblju postignu jeftini politički poeni.

- Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su zajamčeni međunarodnim pravom, uključujući i Daytonski mirovni sporazum. Republika Srspka i Federacija BiH su sastavni dijelovi BiH i njihova legitimnost proizlazi iz Daytonskog sporazuma i Ustava BiH.

Ponavljanim osporavanjem postojanja BiH, premijer Dodik šteti RS-u, čije interese pretendira da predstavlja: svako ko osporava teritorijalni integritet BiH osporava i postojanje njenih sastavnih dijelova, uključujući RS, zaključak je iz OHR-a.

Izjave premijera Republike Srspke, također su naišle na žestoka reagiranja svih političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, uz poruke, kako će u slučaju pokušaja razdruživanja Dodik ‘završiti kao Milošević’.

slobodna dalmacija