Dodik: "Kada odete u Široki Brijeg tamo nema BiH, tamo je Hrvatska"

Milorad Dodig
Milorad Dodig

- RS će poštovati Dayton dok svima ne bude potpuno jasno da su ga neki dovoljno razgradili, da on više nema smisla, nakon čega ćemo odlučiti o svom statusu - rekao je premijer RS u intervjuu Srni, prenosi RTRS.

Dodik smatra da je BiH neodrživa zemlja, da ima jedinu priliku na izvornim principima Daytonskog mirovnog sporazuma i da će, ako se ne vrati na izvorni Dayton, doći u probleme funkcioniranja, što će podrazumijevati da se za nju traže nova rješenja.

Umjesto da promovira slovo Dejtona kao dokaz jedinog mogućeg modela za BiH, Dodik je rekao da se međunarodna zajednica opredijelila da promovira ''duh Daytona'', koji je doveo do njegovog razgrađivanja.

To je, prema njegovim riječima, ohrabrilo Bošnjake u BiH da traže više, a Hrvate doveo u stanje depresije i rezignacije.

- Nas iz RS su u ključnom trenutku naveli da se okrenemo izvornom slovu Daytona, a ne da podržavamo nečije želje i očekivanja samo zato što taj neko sjedi u Bruxellesu - istaknuo je Dodik.

On je naveo da je koncept stranaca takav da se ''svi prave da BiH nije izvedena, nego da je stvarna''.

Međutim, pojasnio je Dodik, problem jeste upravo u tome da ona nije stvarna već imaginarna država, surogat koji živi zato što to drugi hoće, a ne narodi koji u njoj žive.

- Nisu ni Bošnjaci zadovoljni ovom BiH, oni bi najradije živjeli u BiH u kojoj nema drugih, ali bi uzeli sve pa i ono što je RS. Hrvati bi najradije napravili neki svoj entitet i okrenuli se sebi. Kada odete u Široki Brijeg tamo nema BiH, tamo je Hrvatska. Hrvati žive svoj entitet u mentalitetu, ponašanju, zastavi, valuti, govoru - rekao je Dodik.

Dodik je upitao zašto tema razgovora u BiH ne bi bio i mirni razlaz, dodavši da niko ne bi pravio berlinski zid, ali da bi svi bili na svome i da bi se na taj način više uvažavali.

- Bilo bi najbolje da se u BiH izgradi dovoljno svijesti o mirnom razlazu, a ne da se vodi politika stalnog osporavanja koju Sarajevo neprestano afirmira - napomenuo je Dodik.

srna