Dodik: Imam odgovor na moguću reakciju međunarodne zajednice na održavanje referenduma

Milorad Dodik
...zbog najavljenog održavanja referenduma u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH, ali nije želio precizirati kakvi su to mogući odgovori.

Potvrdio je da se sve planirane aktivnosti u vezi s referendumom u RS-u nastavljaju te da neće dozvoliti da se uradi bilo šta na štetu tog bh. entiteta.

Što će uraditi ukoliko visoki predstavnik u BiH poništi odluku o referendumu u RS-u, također nije otkrio, navodeći da će sazvati konferenciju za novinare i na njoj iznijeti svoj stav.

"Prijetnja je uvijek znak nemoći, pred argumentima koje mi iznosimo, i u koje vjerujemo ili znaka arogancije zato što je netko moćan i jak. Ali, ukoliko budu neke sankcije prema meni o tome nisam zadužen misiliti. Ovdje sprovodim Ustav i volju građana i mogu reći da neću dozvoliti da se uradi nešto na štetu RS-a", rekao je Dodik na press-konferenciji koju je sam održao, jer nije bilo zajedničkog obraćanja nakon sastanka s izvršnim direktorom za Europu i srednju Aziju u Zajedničkoj službi vanjskih poslova Europske unije Miroslavom Lajčakom.

Dodik je kao neozbiljnu mogućnost ocijenio stav iz OHR-a da bi Narodna skupština RS-a trebala povući odluku o raspisivanju.

"Skupština RS- nije lovačko udruženje pa da se tako prema njoj odnosi već da, ukoliko želi da se ta odluka povuče, Valentin Inzko treba zatražiti da se sazove sjednica Skupštine i na njoj iznese svoje stavove nakon čega bi parlament mogao donijeti odluku od daljim aktivnostima", dodao je entitetski predsjednik.

Potvrdio je da mu je Miroslav Lajčak danas prenio stavove koje je već mogao čuti, a koji su odnose na zabrinutost međunarodne zajednice u vezi s održavanjem referenduma.

Na to je, kaže, ponovio da je odluka o referendumu legalna i legitimna jer je zasnovana na Ustavu RS-a, Zakonu o referendumu i političkoj volji dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini RS-a.

Na sinoćnoj sjednici parlamenta izabrana je i Komisija za provođenje referenudma koja treba biti konstituirana nakon što "prođe" kroz Vijeće naroda RS-a i njegove klubove, a potom će, ukoliko ne bude pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, Komisija nastaviti rad oko organiziranja izjašnjavanja građana.

"Prigovori iz RS-a ostaju isti, a oni se odnose na činjenicu da visoki predstavnik u BiH nije imao pravo nametati zakone", ponovio je entitetski predsjednik ističući da nije cilj da se ponište "sva dostignuća ili promašaji koje su činili visoki predstavnici u BiH već da je cilj da se dogovorom postigne zadovoljavajuće rješenje".

RS želi da se, kako kaže, ispune određeni uvjeti o pitanju Suda i Tužiteljstva BiH i to da se utvrdi referentna lista i utvrde datumi kada će se provesti istrage na mjestima gdje su stradali Srbi, da se odrede lokacije i da se nakon šest mjeseci izađe s podacima je li zaista počinjen zločin ili nije, zatim da se jasno kaže da se ne može retroaktivno primjenjivati krivični zakon, te da se kaže da ista osoba ne može određivati prvostupanjsko i drugostupanjsko Vijeće za presude i da se ne može "upadati" u nadležnost nižih pravosudnih organa.

"Te četiri stvari, ukoliko bi se riješile, onda se može smatrati da neka vrsta suglasnosti za Sud i Tužilaštvo BiH može postojati", rekao je Dodik.

(Fena)