Dodik: FBiH bi trebala imati dvije izborne jedinice, to bi riješilo problem!

Milorad Dodik
Dodik je rekao da su neki potencirali pitanje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci kako bi se došlo do krupnih ustavnih promjena u BiH, što nije moguće.
"Moguće je promijeniti Ustav BiH na bazi sporazuma RS, FBiH i BiH, jer Parlamentarna skupština BiH za to nema nadležnosti", rekao je Dodik novinarima.

On je ponovio da Predsjedništvo BiH može biti izabrano na način da se iz RS bira jedan član, a iz FBiH dva, čime bi bio riješen problem presude iz Strazbura.

"U FBiH bi onda mogle da budu dvije izborne jedinice, i na taj način bi se riješilo pitanje nacionalnog predstavljanja", smatra Dodik.

Lider SNSD-a je naglasio da RS neće pristati da se u Ustav BiH ugradi ono što su nasilno nametnuli visoki predstavnici.

"Naš stav je da BiH treba da bude izgrađena kao složena, konfederalna ili federalna zajednica", rekao je Dodik, a prenosi Srna.

On je ponovio da nema vraćanja na travanjski i butmirski paket ustavnih promjena, kao i da RS više neće prihvatati zakone koje nametne visoki predstavnik u BiH.

Dodik je rekao da još nije dobio paket reformi koje predlaže HDZ BiH, ali da misli da taj prijedlog odražava stavove stranke sa ranijih sastanaka.

Lider SNSD-a je istakao da su predstavnici ove stranke već bili u Berlinu te da se trenutno dogovara termin za njegov odlazak u Njemačku.

Savjetnici njemačke kancelarke Angele Metrkel već su održali sastanke sa predstavnciiam SDA i HDZ BiH, a za danas je najavljen sastanak sa predstavnicima SDP-a BiH.

Srna