Dodik dolazi u Dobrovoljačku na obilježavanje stradanja vojnika JNA

Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, jovan divjak, Milorad Dodik, Milorad Dodik, BIH, ustav

...obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, ''ispoštovati postignuti dogovor da se održi taj skup", naglasivši da je i premijer RS-a Milorad Dodik ''izrazio želju da nazoči toj manifestaciji''.

Ristović, koji je i predsjednik Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, nije direktno na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci odgovorio na pitanje da li će se organizirati odlazak na obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ako se do 3. svibnja ne postigne i konačan dogovor.

On je podsjetio da je jučer dogovoreno s MUP-om Kantona Sarajevo da se godišnjica obilježi mirnom šetnjom obitelji stradalih, samo uz nošenje zapaljenih svijeća i polaganje bijelih ruža, bez ikakvih govora i drugih manifestacija.

Rukovoditelj Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih RS-a Staša Košarac istaknuo je da među stradalim pripadnicima JNA 3. svibnja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ''nisu bili samo Srbi''.

''Prema neslužbenim podacima tu nisu stradali samo Srbi. Među ranjenima je bilo dvadesetak pripadnika nesrpske nacionalnosti i tri žene. Među zarobljenima je bilo devet nesrba i tri žene, a među ubijenim je bilo desetak nesrba i dvije žene”, naveo je Košarac na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Naglasio je da RS ''neće odustati ni od zahtjeva da Federacija BiH, u skladu sa svojevremenim odlukama Doma za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, formira komisiju za utvrđivanje istine o ratnom stradanju Srba u Sarajevu, kao što je to već uradila RS za Srebrenicu''.

''S tim ciljem je već upućen službeni zahtjev za sastanak s premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem'', kaže Košarac i očekuje da to podrži i OHR, koji se ''do sada oglušavao na činjenicu da ta komisija još nije formirana, za razliku od inzistiranja u slučaju Srebrenice, što je Vlada RS-a i uradila 2004. godine'', kazao je Košarac.

(Fena)