Dodik: Danas je 25. 11., četvrtak, običan radni dan u BiH

On navodi da je tadašnja Bosna i Hercegovina bila "samo jedna od federalnih jedinica Jugoslavije stvorene na zasjedanju AVNOJ-a, a ne država kako se to danas pokušava falsificirati, a pogotovo je nemoguće dokazati državni kontinuitet BiH na osnovu jednostrano uvedenog državnog praznika".

Bosna i Hercegovina, kako se navodi iz Biroa za odnose s javnošću entitetskog predsjednika, nikada nije proglasila dan svoje državnosti, nema Zakon o državnim praznicima, nijedan službeni glasnik BiH 25. studeni ne prepoznaje kao dan državnosti.

"Onima, koji slaveći ovaj dan, pokušavaju podvaliti povijesne neistine i svojoj i međunarodnoj javnosti, preporučujemo da još jednom pregledaju službene glasnike, pročitaju povijesne čitanke i svakako pogledaju Daytonski sporazum. Svi predstavnici međunarodne zajednice koji pridaju značaj ovom nepostojećem prazniku ustvari doprinose podjeli BiH", stoji u priopćenju.

Tvrdi se i da su Srbi u BiH bili "predvodnici i nositelji antifašističkog pokreta kojem su se naknadno priključivali i ostali, u većem broju tek kada je bila izvjesna pobjeda antifašističkih snaga".

"Mi se ne odričemo i nikada se nećemo odreći svoje antifašističke prošlosti, na čijim temeljima danas imamo i Republiku Srpsku. Uostalom, najviše srpskih života ugrađeno je u stvaranje nekadašnje Jugoslavije, čiji je BiH bila samo jedan od šest sastavnih dijelova. Ali ne pristajemo da se prekrajanjem povijesnih činjenica, bez naše suglasnosti, ovaj dan nameće kao dan državnosti. Danas je 25. studeni, četvrtak, običan radni dan u BiH", stoji u priopćenju iz Dodikovog kabineta