Do rujna čistke u 21 javnom poduzeću

Aluminij Mostar, deblokada, Vlada FBiH, Vlada FBiH, Herkon d.o.o., Vlada FBiH, Vlada FBiH, Aluminij Mostar, Vlada FBiH, pokretanje poduzeća, javna poduzeća, Vlada FBiH, Vlada FBiH, prodaja poduzeća

.... periodu političke paralize krenula je u masovna imenovanja u javnim poduzećima, piše Dnevni avaz.

Prema odluci s posljednje sjednice, na tapetu je čak 21 poduzeće, a plan je da se do rujna imenuju članovi nadzornih odbora koji će onda pokrenuti postupke imenovanja direktora i članova uprava.

Kaznena prijava

Novalićeva vlada, naime, planira imenovati svoje ljude u „Elektroprivredi BiH", „Elektroprivredi HZHB" „BH-Gasu", "Operatoru - Terminali Federacije", "Energopetrolu", RMU Banovići, "ArcelorMittalu" Zenica, "Aluminiju", "Željezari" Zenica, KTK Visoko, "Bosnalijeku" i Remontnom zavodu Travnik.

Također, na spisku su i poduzeća „Energoinvest Comet" , „Unis Tools" Sarajevo, BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik, "UNIS Ginex" Goražde, "Pretis" Vogošća, „Igman" Konjic, BINAS Bugojno, PS "Vitezit" i Tehničko-remontni zavod Hadžići.

Međutim, u nekim od ovih poduzećima aktualna vlast je već smijenila članove nadzornih odbora i uprave te imenovala nove ljude.

To se, između ostalog, desilo i u EPHZHB, ali je zbog kršenja procedura i zakona Općinski sud Sarajevo početkom ovog mjeseca izrekao privremenu mjeru osiguranja kojom se Vladi FBiH zabranjuje provođenje odluke Skupštine EPHZHB od 29. lipnja, a kojom su izabrani novi članovi NO ovog javnog poduzećima.

Međutim, usprkos ovoj sudskoj odluci, Vlada FBiH nastavila je s imenovanjima u EPHZHB, pa je tako 9. srpnja imenovala šest izvršnih direktora u ovom poduzeću. To je za sobom povuklo kaznenu prijavu koja je Federalnoj upravi policije podnesena protiv Novalića kao najodgovornije osobe.

Smjene u agencijama

Na istoj sjednici imenovane su i osobe u rukovodstva Agencije za vodno područje Jadranskog mora te Agencije za vodno područje rijeke Save.

Inače, krajem lipnja Vlada je smijenila dosadašnje izvršne direktore „BH Telecoma" te je imenovala nove. Također, smjene su provedene i na čelu "Operatora - Terminali Federacije".

Početkom ovog mjeseca dodijeljene su punomoći ljudima koji trebaju zastupati državni kapital na sjednicama skupština javnih poduzećima.

U Registru izmjene prema uredbi Vlade

U Registru vrijednosnih papira FBiH početkom ovog mjeseca promijenjen je naziv vlasnika državnog kapitala u svim javnim poduzećima. To se desilo prema ultimativnom nalogu Vlade nakon hitne sjednice krajem lipnja.

Izmjene su napravljene na osnovu famozne uredbe Vlade zbog koje je DF izašao iz vladajuće koalicije, smatrajući je nezakonitom i neustavnom. Prema tim izmjenama, državni kapital u Registru vrijednosnih papira više ne zastupaju resorna ministarstva, već je on upisan na Federaciju BiH.