Do kraja godine prijenos broja telefona za 30 KM

telefon, broj, zdravlje, mobitel, glavobolja, mobilna telefonija, prijenos broja, mobiteli, virus, RAK, mobiteli, mostarci, razgovor, hercegovački vicevi, gazda, mobitel, zdravlje, rak mozga, Njemačka, duvanjskim gastarbajterima, Hrvatska dijaspora, dijaspora, prisluškivanje, mobitel, telefoniranje, kazna, cijene, nove cijene
Odluka o zamjeni telefonskog operatera, bez bilo kakve promjene postojećeg mobilnog i fiksnog broja, stiže s velikim zakašnjenjem, i to zbog financijskih interesa telekomunikacijskih tvrtki koje vode marketinški rat za svakog korisnika. Također je izabrana tvrtka kojoj je dodijeljena dozvola za pružanje usluge upravitelja središnje administrativne baze podataka prenesenih brojeva. Radi se o tvrtki QSS d.o.o. Sarajevo koja je preko javnog natječaja dobila unosan posao i ona će, uz naknadu koja ne bi trebala prelaziti cijenu od 30 KM, naplaćivati uslugu prelaska na mreže drugih "povoljnijih" operatera. Tko će u ovoj novoj tržišnoj utakmici izgubiti, a tko dobiti - pokazat će vrijeme. "RAK je završio svoj dio posla koji se odnosi na kreiranje zakonske regulative o prenosivosti telefonskih brojeva. Pravilom je predviđeno da je za uslugu prenosivosti telefonskih brojeva potrebno uspostaviti središnju administrativnu bazu podataka prenesenih brojeva, što je zajednička obveza licenciranih operatera telekomunikacija", ističe Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a, prenosi sarajevski list San.

Sankcije za operatere

Ukoliko telekomunikacijski opretari ne dovrše posao do kraja godine, predviđene su i sankcije za one koji posao ne završe u predviđenom roku. Napominjući da je praksa RAK-a da ne prejudicira eventualne sankcije, Odobašić je naglasila da u svakom slučaju to mogu biti sankcije koje su propisane Zakonom o komunikacijama BiH, a koje rangiraju od upozorenja do novčanih kazni. Agencija će inzistirati da u što skorijem roku telekom-operateri realiziraju ovaj posao i omoguće provedbu navedene usluge do kraja ove godine.