Djevojka iz BiH jedina automehaničarka u povijesti belgijskog Eupena

djevojka, automehaničarka, belgija

Cazinjanka Anela – Dženana Merdanović jedina je automehaničarka u povijesti belgijskog gradića Eupena. Za maturski rad na državnoj razini nagradu joj je uručila bivša belgijska kraljica Paola Ruffo di Calabria.

-Po završetku škole za maturski rad uzela sam temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje zapovjedi pri reguliranju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te reguliranje toplote, zatim uključivanje glazbe itd – objasnila je Anela-Dženana, piše Dnevni avaz.

-Prijem nagrade je bio divan, naravno da je čast biti u takvom okruženju, a naročito osvojiti prvo mjesto i primiti nagradu od kraljice. Nakon dodjele nagrade imala sam čast da razgovaram sa kraljicom. Razmijenile smo par riječi o mom radu, što planiram u budućnosti i tako dalje – rekla je za ova mlada Cazinjanka.

Merdanović je radila u automehaničarskoj radionici koja je specijalizirana za automobile američke proizvodnje i BMW, dok je istovremeno nastavila školovanje za višeg automehaničara na Elektromehanici, smjer elektrotehnika, provodeći jednom tjedno pola dana u školi. I u školi je bila jedina djevojka zainteresirana za ovaj zanat.

-Što se tiče mog odabira u životu, još uvijek sam ostala pri istom. Samo što je ovaj put riječ o drugoj tvrtci. Pružila mi se prilika za bolje usavršavanje pa je nisam htjela propustiti – otkrila je Merdanović navodeći kako se još uvijek obrazuje i ima još dvije godine uključujući i ovu koju trenutno pohađa.