‘Divljim’ vozačima oduzimat će vozila

vozila, policija, kazne, otmica, žena, crpka, Čapljina, prometna nesreća, Čapljina, prometna nesreća, pijanstvo, biciklist, Osijek, Široki Brijeg, prometna nesreća, šok, Čitluk, heroin, uhićenje, policajac, kazna, BIH, prometna nesreća, Tuzla, pogibija, Livno, prometna nesreća, MUP HBŽ, prometna nesreća, automobili, alkohol, vožnja, policija, Mostar, kazne, Posušje, alkohol, promet, policija, Pješakinja, poginula u prometnoj nesreći, šibensko-kninska policija, naletio automobilom, teška prometna nesreća, Mostar, pogibija, motor, Ljubuški, akcija, promet, alko test, Ljubuški, MUP ZHŽ, alkohol, kontrola, kontrola prometa, dnevni list, prometna nesreća inozemstvo, Policijski dužnosnici, droga, autocesta, alkohol, alkoholizam, vožnja, Ploče, Grude, natjecanje, promet, MUP ZHŽ, Posušje, krađa, policija, Mostar, alkohol, vozač, mito, krađa navika, Međugorje, MUP ŽZH, kontrola, kazne, pijani vozač, agresivni vozači, Vozačka sposobnost, Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cest
. Izdavanje prekršajnih naloga pokazalo se kao potpuno neučinkovit način sankcioniranja "divljih" vozača pa je policija posegnula za novom metodom. U sarajevskom županijskom MUP-u tvrde da je novi pristup učinkovitiji.

Izricanje sankcija

-Prema tim osobama koje su registrirane kao povratnici u činjenju prekršaja, a koje su zatečene u prometu kao počinitelji prekršaja, postupa se tako da se ne izdaju prekršajni nalozi, jer bi se u tom slučaju, sukladno Zakonu o prekršajima FBiH, morala od službenika policije izreći minimalna zakonom predviđena sankcija, već se u takvim slučajevima za navedene osobe podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, na način da se od suda zahtijeva izricanje zakonom propisanih maksimalnih novčanih kazni, zaštitnih mjera i kaznenih bodova, navodi se u informaciji o ovoj problematici koja je dostavljena županijskom parlamentu na zahtjev pojedinih zastupnika.

Uz odobrenje suda sve se češće izriče i mjera privremenog oduzimanja vozila do okončanja sudskog procesa.

Tijekom prošle godine je samo na području Sarajeva privremeno oduzeto 12 putničkih motornih vozila i četiri motocikla, od višestrukih počinitelja prometnih prekršaja. Rješenjem Suda za prekršaje trajno su oduzeta četiri putnička automobila koji će biti prodani sukladno zakonu, a sredstva uplaćena u županijski proračun. Ove godine su, također naredbom nadležnog suda, od povratnika u vršenju prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa privremeno oduzeta tri motocikla.

Ulične utrke

Poseban problem predstavljaju "ulične utrke" koje se organiziraju u kasnim noćnim satima, čak i na glavnim gradskim prometnicama. Iz policije tvrde da redovito obilaze mjesta okupljanja uličnih trkača, legitimiraju vozače i u slučaju da se utvrdi da je riječ o već poznatim prekršiteljima propisa, poduzimaju konkretne mjere. Sve ove aktivnosti za sada daju ograničene rezultate.

izvor: vecernji.ba