Direktor zeničkog Mittala otkriva detalje o novom sustavu grijanja i milijunskim projektima

Direktor zeničkog Mittala otkriva detalje o novom sustavu grijanja i milijunskim projektima
Tvrtka ArcelorMittal Zenica s ciljem daljeg ekonomskog rasta i poboljšanja u oblasti zaštite okoline, odnosno, smanjenja njihovog utjecaja na zagađenje okoliša realizira tri projekta višemilijunske vrijednosti.

"Govorimo o tri glavna projekta i to projekt sekundardnog otprašivanja na Čeličani i projekt ugradnje hibridnog filtera na Aglomeraciji koji će se završiti do kraja 2019. godine te treći projekt koji je definitivno najznačajniji za budućnost Zenice, a to projekt Toplana Zenica", kazao je Nair.

Osim što je najveći akcionar, s 50 posto udjela u projektu, ArcelorMittal je ujedno i garant kreditnih sredstava od EBRD u iznosu od 41 milijun eura kojima se osigurava potpuna realizacija projekta.

Uprkos svim problemima oko izvoza na područje Europske unije, ali i Kosova, dok čekaju veći angažman nadležnih u državi, Nair ističe kako je cilj fokusirati se na pozitivne aspekte doprinosa ArcelorMittala Zenica u ekonomiji i zapošljavanju ne samo u Zenici već i u Zeničko-dobojskoj županiji Federaciji BiH i cijeloj državi.

"Vrijeme je da zajedno radimo kako bismo doprinijeli zapošljavanju, ekonomiji i društveno odgovornim projektima kao što je Toplana Zenica. Napominjemo da ArcelorMittal Zenica u potpunosti poštuje slobodu medija, ali isto tako očekujemo od svih medija jednaku društvenu odgovornost, poštivanje etike javne riječi i novinarskih standarda. Novi sistem grijanja koji će započeti sa radom u zimu 2020., konačno će zamijeniti upotrebu uglja za grijanje grada i dovest će do drastičnog smanjenja emisije SO2 u našem gradu. Godinama radimo na ostvarenju tog cilja i presretan sam što je prvi kotao već stigao u krug tvrtke. Ovo je važna prekretnica u projektu od povijesnog značaja za Zenicu", dodao je Nair.

Do kraja godine u tvrtci ArcelorMittal Zenica bit će završena i montaža novog filtera na BOF Čeličana koji će ispunit sve važne standarde koje su postavile BiH i EU, i eliminirat će vidljivi "crveni dim" koji izlazi iz pogona, a s radovima su se upoznali i predstavnici i mještani mjesnih zajednica koje se nalaze u okolini pogona ArcelorMittala koji su izrazili nadu da će se realizacijom projekata spriječiti dalje zagađenje.