Direktor BHT ponudio ostavku, FTV goste Teme dana nazvala ratnohuškačkim novinarima

Durmo je kazao da je poslovodstvo BHRT-a jedinstveno u stavu da Karamehmedović ne treba podnijeti ostavku, koja je uslijedila nakon emisije "Tema dana", koju je u ponedjeljak uređivala i vodila Suzana Stambol, a govorilo se o odnosu medija i politike u BiH.

"Poslovodni odbor BHRT-a i Kolegij generalnog direktora zaključili su da u emisiji BHT 1 'Tema dana' 'Mediji i politika' nisu do kraja ispoštovani svi profesionalni principi na kojima počiva rad Javnog servisa BiH. To se, prije svega, odnosi na spominjanje u negativnom kontekstu nekih medija čiji predstavnici nisu bili sudionici u programu i nisu imali mogućnost iznijeti svoje stavove u diskusiji", navodi se u priopćenju.

Dodaju da će biti formirano povjerenstvo koje će sve ovo ispitati i odlučiti o koracima koje će poduzeti.

Suzana Stambol bila je iznenađena nakon ove informacije, koju je čula od novinara iz drugih medija, jer joj nitko službeno nije priopćio da je njena emisija bila neprofesionalna.

"Ne znam da je ta emisija bila neprofesionalno urađena niti mi je to itko službeno priopćio. Pozvala sam u goste pet novinara iz različitih medija širom BiH. Ocijenila sam da je u redu da se otvoreno govori o stanju u medijima i da je ta tema aktualna, što je pokazao interes gledatelja, ali i reakcije nakon emisije", kazala je Stambol.

Dodala je da se ne može izjašnjavati o stavovima svojih pretpostavljenih jer njoj nitko o emisiji nije rekao ni riječi.

"Iz medija sam saznala da se govori o nekoj disciplinskoj mjeri protiv mene, ali ništa od toga nisam čula na poslu", rekla je Stambol.

Durmo je prije objavljivanja priopćenja rekao da će konačnu riječ imati uređivački kolegij, odgovorni urednik i direktor BHT-a, te da on kao generalni direktor neće uzimati njihove ingerencije.

Kako saznaju Nezavisne novine, primjedbe su se odnosile na odabir gostiju te kritike na račun javnih emitera, posebno FTV-a, jer nitko od predstavnika ovih medija nije bio u studiju BHT-a da bi odgovorio na kritike. U "Temi dana" BHT 1 u ponedjeljak gosti su bili Senad Hadžifejzović, urednik Centralnog dnevnika koji se emitira na TV 1, Rubina Čengić, urednica u magazinu "Start", Mario Vrankić, urednik u HTV Oskar C, Suzana Rađen-Todorić, odgovorna urednica BN TV, i Dragan Jerinić, zamjenik direktora "Nezavisnih novina" i predsjednik NUN RS.

Nakon što je u ponedjeljak emitirana "Tema dana", u Dnevniku 2 FTV u utorak su prozvali BHRT da su u gostima imali ratnohuškačke novinare uz još niz uvredljivih opaski. Napetost među novinarima BHRT-a i FTV-a je bila vidna i na Facebooku, gdje je ovo bila jedna od osnovnih tema, piše list.

Posljednjih dana nekoliko političkih stranaka oglasilo se priopćenjima koja se uglavnom odnose na informativni program FTV-a i emisiju "60 minuta". Iz RTV FBiH oglasili su se također priopćenjem da su se našli na meti napada nacionalista iz Mostara, Banjaluke i Sarajeva.

"Nositelji ovih napada su stranke i novinari koji su upravo u vrijeme rata bili sijači mržnje na tadašnjim ratnim nacionalističkim medijima, a neki od njih su bili i izravni inspiratori ratnih zločina i bratoubilaštva, koje je umalo potpuno i bespovratno uništilo BiH. Cilj ovih napada je jasan - uništiti FTV kao jedini multietnički javni medij u ovoj zemlji", piše u priopćenju FTV.

Iz SDA su ranije priopćili da su se našli na udaru FTV, za koju tvrde da postaje privatna TV Hadžiomerovića, jer nisu željeli sudjelovati u njegovom osobnom ratu sa Željkom Kopanjom, vlasnikom "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske". Napadi s FTV-a počeli su nakon što je objevljen navodni dokument o uzimanju reketa od poslovodstva INA.