Diplomati izvješćuju o politiziranju prosvjeda od dijela stranaka

...građana, nego na procjenu rizika daljeg razvoja situacije koja je već sada označena kao najteža kriza od Daytonskog sporazuma. Kako doznaje Večernji list, unatoč tome što su čak i javno podupirali prosvjede, zbog dostupnih informacija dobivenih od agencija za provedbu zakona u izvješćima upućenima nekolicini europskih Vlada se navodi kako se radi o prosvjedima koji su na početku bili motivirani neusvajanjem zakona o JMBG-u kasnije prerasli i dobili ozbiljnu političku dimenziju koja prijeti potkopati ionako slabašne temelje državnih institucija. Stanje tijekom blokada i držanja u zatočeništvu velikog broja domaćih i stranih diplomata je ocijenjeno potencijalnim ‘burem baruta' koje može eksplodirati zbog čega su čak razrađeni i scenariji za ponašanje diplomatskih misija u slučaju da se nezadovoljstvo prema domaćim vlastima prelije prema stranim dužnosnicima.

Prema navodima Večernjakovih izvora, posebna pozornost je posvećena tome koje će sljedeće korake poduzeti srpski i hrvatski političari koji su sami, a i javnost iz kojih dolaze, ove prosvjede unatoč nekim općim porukama ipak definirali kao dio bošnjačke političke strategije da se problemi s federalnim vlastima prebace na druge razine, ali i da se snažnije angažira i uplete međunarodna zajednica. Strahuje se od toga da bi čak i kakav-takav napredak i provedba reformi moglo biti posve zaustavljeno do sljedećih izbora u listopadu 2014. godine, a za koje je ocijenjeno da su krajnje neizvjesni.

Tako se u procjenama navodi da će srpski predstavnici krenuti u protuofenzivu i posve bojkotirati Sarajevo i državne institucije ponovno upirući prstom u izvor problema - Sarajevo i odnos bošnjačkih elita. Ovakva stajališta rezultat su i činjenice da je najvećim diplomatskim i državnim skandalom ocijenjeno zadržavanje pritvorenih stranih diplomata, bankara i poslovnih ljudi koji su se okupili kako bi dali doprinos razvoju BiH koja im je odgovorila na najgori mogući način. Izražene su kritike, doznajemo, prema vlastima Sarajevske županije i grada Sarajeva koje nisu osigurale ni elementarne uvjete sigurnosti. Dapače, njihova je uloga ocijenjenja krajnje destruktivnom i potpirujućom. Sve je sastavni dio izborne i političke kampanje, ali i posljedica rekonstrukcije vlasti budući da se najavljuju i nove izmjene.

Vecernji list