Dijete progutalo šahovsku figuru: Doktorica ga oživjela

Dijete progutalo šahovsku figuru: Doktorica ga oživjela

Pedijatrica Alma Drešović, koja je prije tjedan spasila dijete koje je progutalo šahovsku figuru, kazala je da je njeno najveće zadovoljstvo to što je dijete preživjelo i što je dobro te da bi u takvoj situaciji svaki njen kolega isto reagirao, piše avaz.

Drešević, koju je danas sa suradnicima primio direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić, rekla je da je prošlog četvrtka oko 19 sati u Dom zdravlja na Starom aerodromu komšija, u pratnji majke koja je vrištala, donio dijete koje nije davalo znakove života.

- Dijete uzrasta od godinu i pet mjeseci progutalo je šahovsku figuru pijuna. Kako je dijete već bilo mrtvo, nisam imala priliku da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano tijelo, jer je svaka sekunda bila dragocjena. Srećom, uspjela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru - rekla je Drešević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda je, kako je dodala, počela borba za život.

- Kad smo uklonili strano tijelo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Poslije dvije reanimacije, čula sam otkucaje srca. Kad sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je srce počelo da kuca, ali sam morala da nastavim, jer dijete nije disalo - ispričala je Drešević.

Nakon što je četiri puta dala vještačko disanje, dijete je udahnulo zrak i zaječalo.
- U tom trenutku sam znala da je dijete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dijete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali, na moju sreću, nije bilo. Dobili smo informaciju da je dijete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo koje sam mogla doživjeti je to što je dijete preživjelo i što je dobro - rekla je Drešević.

- Meni je moja medicinska sestra neizmjerno pomogla. Kad sestra nije paničar, kad sestra sluša ono što liječnik kaže, velika je mogućnost da se dogodi uspjeh. Ja znam da bi svaki moj kolega reagirao jednako kao i ja. Kad vidite da svaka sekunda gubitka odnosi dijete, nema razmišljanja i tu se mora raditi - rekla je Drešević.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić rekao je da najmanje što može da osjeća ponos.

- Za laike je to podvig, za nas skoro svakodnevica. Moramo priopćiti da ovo pokazuje šta jedan pedijatar znači za zdravstveni sistem. Suvišno je govoriti koliku smo cijenu mogli platiti da ovo nije završeno na način na koji je završeno. Ustanova se simboličnom nagradom u visini od 30 posto njihove mjesečne zarade zahvalila uvaženom timu sa Starog aerodroma - kazao je Kavarić.

On je rekao da je prijedlog da doktorica Drešević bude doktorica godine.

- Mislim da će to ostali dio kolegija prihvatiti. Najmanje što možemo je da skrenemo pažnju time što smo prepoznali kvalititetu i na ovakav način - rekao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, djeca od jedne do tri godine najčešće gutaju strana tijela i zbog toga na njima stalno „treba držati oči“.

- Gutaju se figurice, žileti, novčanice. Piju se šamponi, varikine, lijekovi. Na djeci od jedne do tri godine neko mora držati oči. Vrlo sam ponosan, ali apel roditeljima da stalno vode računa o svojoj djeci. Mala djeca su u stanju da se popnu na krov zgrade dok se okrenete da operete tanjur. Mi ćemo se truditi da kroz edukaciju građana učinimo više na preventivi kod kuće - kazao je Kavarić.

Medicinska sestra Razija Babić kazala je da je veoma neobična situacija da vam neko doda dijete bez znakova života i da je odmah s djetetom uletjela kod doktorice u ordinaciju.

- Zahvaljujući brzini reagiranja doktorice Drešević, sve je uspješno završeno. Moj posao je bio da uključim kiseonik djetetu, da spremim adrenalin, pozovem Hitnu pomoć i da slušam šta doktorica kaže - rekla je Babić.

Najvažnije je, kako je objasnila, ostati pribran.

- Nije lako sačuvati pribranost, ali kad se radi o malom djetetu, razmišljate samo o tome da pomognete i date sve od sebe - objasnila je Babić.