Detaljan pregled zgrade Predsjedništva BiH

Iz izvora bliskih policiji saznaje se da će biti provjerena i protuprislušna zaštita, što podrazumijeva praćenja, odnosno tajna snimanja telefona. U tijeku akcije bit će provjerena i protupožarna zaštita i elektroinstalacije objekta.

U pregledu zgrade učestvovat će pripadnici Federalne uprave policije, MUP-a Sarajevske županije/kantona, Obavještajno-sigurnosne agencije, a bit će uključeni i stručnjaci građevinske i elektro struke.

Svim aktivnostima rukovodit će Direkcija za koordinaciju policijskih tijela sa svojim inspektorima. Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović, najavljujući ranije ovu aktivnost, rekao je da će kontradiverzijski pregled biti obavljen od podruma do potkrovlja, i u svim segmentima sigurnosti. 

Direkcija je zadužena za vanjsko osiguranje objekta Predsjedništva, dok o unutrašnjosti brine federalna Služba za zajedničke poslove, ali je Predsjedništvo zatražilo da to ubuduće bude u nadležnosti Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

U podrumu zgrade Predsjedništva BiH, u prostorijama koje nisu otvarane od završetka rata, službenici MUP-a Sarajevske županije 12. siječnja pronašli su zaostalu vojnu opremu i druga materijalno-tehnička sredstva. Pronađene su dvije ručne bombe, jedan trotilski metak, jedan topovski udar, određena količina streljiva za automatsku pušku sa nekoliko okvira za automatsku pušku te nekoliko zaštitnih maski.

rtvslon.ba