Derventa: Nakon teške operacije dobila otkaz, polodavcu slijedi kazna

kazna, BIH

Slobodanka Todorić (52), teško oboljela radnica derventskih sestrinskih tvornica obuće “Amike” i “Relaks Bosne”, nakon nezakonitog otkaza je vraćena na posao, dok poslodavcu i odgovornom licu u tvrtci slijedi kazna.

Ovo je dokaz da radnici ne trebaju šutiti i trpiti loše postupke poslodavaca, trebaju se boriti  jer pravda je dostižna, poručio je predsjednik Sindikata uprave RS, Božo Marić na pres konferenciji održanoj ispred Vlade RS, simbolično u 5 do 12.

On je istakao kako je predmet Todorić, ukazao da postoje sustavski propusti, i da, nažalost, ovo nije usamljen slučaj da je nezaštićeni radnik prisiljen da se sam bori za svoja prava, u ovom slučaju protiv stranog investitora.

“Na ovome nećemo stati, jer ovo ne smije ponoviti bilo kom radniku u Republici Srpskoj, tražiti ćemo izmjene zakona i ujedno pozivam sve radnike da se sindikalno organiziraju", rekao je Marić.

Na sve što je prošla Slobodanka Todorić, podsjetio je njen muž Mladen, zahvaljujući kojem je cijela priča dospjela prvo u medije, a potom do sindikata i inspekcije.

“Slobodanka je radila u Derventi u tvrtci Amika i Relaks Bosna, dvije firme pod jednim krovom, 3 godine i dva mjeseca, sve na određeno vrijeme. Poslije godinu, 11 mjeseci i 27 dana rada u Amiki, ona je fiktivno putem papira prevedena  u firmu Relaks Bosna, gdje je također radila na određeno, isti posao i primala istu plaću. Međutim proljetos se teško razboljela i otišla na bolovanje”, ispričao je Mladen Todorić dodajući da su uslijedile četiri operacije, deset boravaka u bolnici, a Slobodanki je odstranjen i bubreg.

30. rujna u 19 sati Slobodanka je primila telefonski poziv u kome joj je priopćeno da je dobila otkaz.  Već slijedeći dan Mladen je krenuo sa fasciklom u kojoj je bilo 10 otpusnih lista iz bolnice sa namjerom da moli poslodavce da Slobodanku zadrže na poslu.

“Karcinom je ne samo surova, nego i financijski zahtjevna bolest. Nama njenih 400 KM plate mnogo znači”, rekao je Mladen Todorić koga je to jutro na kapiji tvrtke dočekao portir rekavši mu kako mu je iz Uprave naređeno da ga ne pušta i da im se može obratiti isključivo preko suda. 

Upravo u tim najtežim trenucima saznali su u kakvom društvu živimo. Ne samo poslodavci, već i lokalna i politička vlast u Derventi nije imala nikakvog razumjevanja, a na vidjelo su izašle i sve mane zdravstvenog sustava. Nije zakasala jedino humanist običnih ljudi. Mnogi su ih, naglasio je Todorić, pozvali, pomogli ili ponudili pomoć, a jedan potpuno nepoznat čovjek, otac dvoje djece, ponudio je čak i da Slobodanki donira bubreg, prenosi BUKA.

Upravo su obični ljudi, zaslužni i što je Mladen stupio u kontakt sa pravnim timom Sindikata uprave RS, i što je putem društvenim mreža njegov apel jako brzo dospio do medija koji su pišući o ovom slučaju pokrenuli i brojna pitanja o poštivanju zakonskih propisa u Republici Srpskoj.

“Uspjeli smo pokrenuti institucije da one urade svoj posao i zbog toga sam ponosan i na sebe što nisam šutio i sve ljude koji su doprinjeli da se ovaj naš slučaj riješi”, istakao je Mladen Todorić.

Milorad Mitrović, sekretar Sindikata uprave je danas istakao da je riješenjem poslodavcu naloženo vraćanje Slobodanke Todorić u radni odnos na neodređeno vrijeme.