Depo tvrdi: Najveće tvrtke iz zapadne Hercegovine povlače gotovinu i prebacuju u Hrvatsku

...iz zaštititarskih tvrtki o, kako tvrdi sarajevski portal Depo, financijskoj panici koja je ovih dana zahvatila zapadnu Hercegovinu, a ponajviše Čitluk i Široki Brijeg.

Naime, kroz reakcije svojih čitatelja, Depo portal saznaje da posljednjih dana najveće hercegovačke tvrtke povlače novac, odnosno gotovinu, sa svojih računa i prebacuju ga u Hrvatsku, te da su u tu svrhu organizirane brojne zaštitarske tvrtke.

Tragom ovih informacija, Depo portal je kontaktirao nekoliko sigurnosnih agencija koje pokrivaju ovaj teren, a čija imena zbog kako povjerljivosti podataka ne navode, koje su potvrdile da su posljednjih dana u gradovima zapadne Hercegovine imali pune ruke posla, te da su najčešće bili angažirani kao osiguranje pri transportu povećih novčanih suma u Hrvatsku.

Neslužbeno se navodi da je u pitanju iznos od preko 50 milijuna KM, dok se među tvrtkama spominju "Mališić export-import" iz Čitluka, "Bernina" i "Mepas" iz Širokog Brijega, te predstavništva velikih hrvatskih tvrtki "Konzum", "Podravka" i dr, tvrdi Depo.

Sumnju u istinitost ove informacije, izaziva, međutim, to što Depo nema ni jedan imenovani izvor koji bi potvrdio točnost njihovih navoda. Plasiranje sličnih informacija , koje su se kasnije pokazale kao izmišljotine, prije deset godina, podsjetimo, poslužile su kao izgovor za vojnu akciju SFOR-a na Hercegovačku banku. Tada je, podsjetimo, također, spominjan iznos od 50 milijuna, ali Kuna, koje su navodno nestale, da bi po "završetku priče" bilo objavljeno da se radilo o izmišljotini, koja je poslužila za međunarodnu vojnu intervenciju u Hercegovini.

Sarajevski mediji, tada 2001. u vrijeme uspostave SDP-ove "Alijanse za promijene", u kojoj nije bilo legitimnih predstavnika Hrvata, također su bile pune izmišljotina o vrećama novca, koje se iz Hercegovine prevoze u Hrvatsku, kako je prikazivan redoviti transfer novca između korespodentnih banaka iz BiH i Hrvatske

R.I./ Dnevnik.ba