FOTO  Denis Zvizdić i Dragan Mektić iza leđa Sindikata prekrajaju Pravilnik o uniformama Granične policije, SIPA-e...?!

granicna
... predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar sigurnost Dragan Mektić iza leđa Radne grupe koja ga je sastavljala, radi na njegovom prekrajanju!

Potrebne procedure

Krajem prošle godine Radna grupa sastavljena uglavnom od zaposlenika policijskih agencija sastavila je Pravilnik o izgledu i kvalitetu policijske opreme, a dokument je nakon toga prošao sve potrebne procedure, između ostalog jednoglasno usvojen na sjednici Vijeća ministara. Ali, do objave u „Službenom listu BiH" nikad nije došlo.

Nakon istupa u kojem je predsjednik Sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac optužio Zvizdića da namjerno blokira objavu Pravilnika, oglasila se i Privredna komora FBiH. Kako su naveli u svom pismu, objava Pravilnika je odgođena jer se trenutno vode pregovori između Vijeća ministara i određenih kompanija koje žele ući u posao proizvodnje uniforme.

Da se pregovori odvijaju, potvrdio je u ranijoj izjavi i ministar Dragan Mektić.

- Pokušavamo da dođemo do toga da i te kompanije budu zadovoljne Pravilnikom, da i oni mogu konkurirati za proizvodnju - kazao je Mektić, za Dnevni avaz.

Ono što je sporno jeste da se ti razgovori odvijaju mimo Radne grupe koja je Pravilnik i sastavljala.

- Zašto se to nama radi iza leđa? Što se krije? Pravilnik je sastavljen po najvišim europskim standardima i ne vidim razlog da se on mijenja. Tko može ispuniti uvjete, taj će i dobiti posao - kaže Dragan Krvavac.

Svjetski kriteriji

Kako ističe, određene kompanije žalile su se da one ne mogu ispuniti uvjete i to je zvanični razlog njihovog nezadovoljstva.

- Međutim, oni navode da mogu ispuniti sve svjetske zahtjeve i kriterije. Ne vidim onda što je problem. Zašto i nas ne uključe u te razgovore i pregovore - navodi Dragan Krvavac.

Sve preko naših leđa

Krvavac ističe da su najviše pogođeni upravo granični policajci.

- Nama je oprema najlošija. Druge državne agencije imaju iole dobru opremu, ali sve uvijek ide preko naših leđa. Mislim da bi državi trebalo biti u interesu da graničari imaju kvalitetnu opremu - dodaje Dragan Krvavac.